Romanii care cumpara iaurt din supermarket trebuie sa stie ce contine acest produs. Un studiu realizat de Asociatia Pro Consumatori scoate la iveala un adevar ingrijorator.

Asociatia Pro Consumatori a verificat etichetele produselor lactate de tip iaurt care ajung pe mesele romanilor. Portrivit specialistilor, noua din zece tipuri de iaurt comercializat in Romania sunt fabricate din lapte standardizat, un lapte prelucrat agresiv, asupra caruia operatorul economic aplica anumite procese precum extractia grasimilor sau adaugarea unor concentrate proteice: lapte praf sau grasimi de lapte.

Mai mult, doar unul din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100 % din lapte romanesc. Cercetarea a vizat 45 de tipuri de iaurt din marile magazine din Romania, cu un gramaj cuprins intre 100 si 300 de grame.

„Cele mai sanatoase iaurturi care pot fi consumate de catre copii, in primul rand, sunt cele care sunt fabricate din lapte romanesc. Pentru a le identifica pe acestea, consumatorul trebuie sa gaseasca pe eticheta iaurtului mentiunea produs romanesc. Aceasta mentiune se foloseste, potrivit legii, numai de catre procesatorii din industria laptelui care folosesc 100%  lapte romanesc la fabricarea iaurtului respectiv.

Consumatorii romani nu trebuie sa fie indusi in eroare de mentiunea produs in Romania. Produs in Romania poate ascunde faptul ca la fabricarea acelor iaurturi s-a folosit lapte din afara tarii sau ca s-a folosit lapte amestecat, adica lapte din afara tarii amestecat cu lapte din afara Romaniei”, a explicat conferentiarul Costel Stanciu, presedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

„Consumatorii trebuie sa fie atenti la lista de ingrediente. Nu recomandam iaurturile care, ca ingrediente, in afara de lapte, contin si proteine din lapte sau grasime din lapte. Aceste ingrediente arata faptul ca acel produs este, sa spunem asa, denaturat, adica se indeparteaza foarte mult de reteta iaurtului clasic. Iaurtul are doar doua ingrediente: lapte si culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub forma de proteine, sub forma de grasimi, sub forma de smantana”, mai spune presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

loading...