Lovitura devastatoare pentru milioane de pensionari. Trecem printr-o perioada dificila la nivel global, din cauza pandemiei. Sunt o multitudine de elemente care afecteaza grav bunastarea pensionarilor, anunta un raport recent, conform zf.ro.

Citeste si: Pensii 2020. Mai multi bani pentru aceste tipuri de pensii. Mii de pensionari au incasat deja sumele

Printre acestea se numara: perioada prelungita de dobanzi negative, un nivel record al datoriilor publice, recesiunea generata de coronavirus, inegalitatea veniturilor, precum si schimbarile climatice. Un al doilea val de cazuri de coronavirus ar putea avea efecte devastatoare, avertizeaza specialistii.

Lovitura devastatoare pentru milioane de pensionari. Ce se intampla cu banii de pensii

Pandemia a dat o lovitura fara precedent sistemelor de pensii din intreaga Europa. Au crescut presiunile asupra strategilor. Se cere introducerea de reforme, pentru a evita o criza de amploare, anunta Financial Times.

Citeste si: Afla cati bani ai strans la Pilonul II de pensii. In ce conditii ii poti retrage

Cresterile masive ale somajului vor diminua veniturile fiscale folosite pentru finantarea pensiilor de stat. De asemenea, vor reduce si contributiile la schemele de economii pentru pensie, care sunt administrate de angajatori si persoane fizice.

Lovitura devastatoare pentru milioane de pensionari. Intre timp, reducerile de dobanzi, dar si noile programe de achizitii de obligatiuni sustinute de guverne, au erodat masiv veniturile generate de fondurile de pensii, create din investitiile facute in instrumente cu venit fix.

Citeste si: Guvernul Romaniei, obligat sa majoreze pensiile cu 40 %. Cand intra in vigoare masura?

Guillaume Prache este managing director al Better Finance. El a declarat ca dificultatile economice, impreuna cu masurile de urgenta care au fost luate de guverne, reprezinta „o combinatie perfecta“ pentru distrugerea valorii pe termen lung al economiilor pentru pensie.

Citeste si: Legea pensiilor a fost modificata. Masura a intrat in vigoare de pe 13 septembrie 2020. Lista beneficiarilor

Lovitura devastatoare pentru milioane de pensionari. Sa nu uitam ca si inainte de pandemie, oamenii nu produceau suficienti bani pentru pensie. Se intensifica temerile ca somajul in crestere ii va determina pe angajatii mai in varsta sa isi retraga anticipat economiile pentru pensii.

De asemenea, dobanzile reduse ar putea creste presiunile de finantare pe companiile care ofera scheme in care beneficiile pentru pensii sunt strans legate de salarii, mentioneaza sursa citata anterior.

loading...