Cum se recolteaza corect strugurii pentru vin. Este foarte important sa ii culegem la momentul potrivit. Insa nu este un proces atat de facil, tocmai de aceea va oferim astazi mai multe sfaturi utile. In procesul de coacere, bobul obtine substante zaharoase si pierde din aciditate.

De asemenea, strugurele acumuleaza o serie de substante care ii vor da amprenta distinctiva. Atentie la un aspect foarte important. Detineti o suprafata mare de vie si estimati ca recoltarea va dura mai mult? Atunci trebuie neaparat sa incepeti culesul inainte ca strugurii sa atinga maturitatea deplina.

Cum se recolteaza corect strugurii pentru vin. Cele mai utile sfaturi

Exista 3 etape in acest proces:

  • parga;
  • maturarea;
  • supramaturarea.

Parga

Debuteaza cu schimbarea aspectului si compozitiei bobului. Dureaza intre 10 si 20 de zile. Strugurii pot intra in parga incepand cu mijlocul lunii iulie si pana la mijlocul lui august, dar asta depinde de soiul lor.

Maturarea

Este marcata de marirea bobului. Atunci are loc acumularea accelerata a zaharului, precum si scaderea aciditatii.

Supramaturare

Apare dupa sedimentarea valorii maxime a zaharului in bobul de strugure, atunci cand curba este descendenta.

Cum se recolteaza corect strugurii pentru vin. Exista si niste situatii in care strugurii sunt lasati intentionat pe butuc pentru mai mult timp, urmand sa fie culesi tarziu. Acestia sunt, de obicei, strugurii cultivati in podgorii mari.

De ce instrumente avem nevoie si cum ne pregatim pentru recoltarea strugurilor?

Instrumentele de masura sunt unele specializate: un mustimetru (densimetru) si/sau un refractometru. Primul masoara cantitatea de zahar dintr-un litru de must. Asa iti dai seama de alcoolemia potentiala a vinului. Refractometrul determina de asemenea procentul din zahar din must, insa foloseste o alta metoda.

Cum se recolteaza corect strugurii pentru vin. Aceste analize trebuie reluate la fiecare 2-3 zile in etapa de maturare a strugurilor. Se repeta pana in momentul in care valorile zaharului sunt cele recomandate mai jos.

  • pentru un vin de masa cu o tarie alcoolica de cca. 8.5%, un continut de zahar de minim 145 g/l;
  • pentru vinurile de calitate superioara, cu indicatie geografica recunoscuta (DOC-iG) cu o tarie alcoolica de minim 10,5%, un continut de zahar de 179 g/l;
  • pentru vinurile cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina (DOC-CMD) cu o tarie alcoolica de minim 11%, un continut de zahar de 187 g/l;
  • pentru vinurile cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu (DOC-Ct), un continut de zahar de minim 213 g/l pentru vinurile rosii seci si minim 220 g/l pentru alte sortimente;
  • in cazul vinurilor cu denumire de origine controlata culesi la innobilarea boabelor – cu atac de mucegai nobil sau din boabe stafidite (DOC-CiB), un continut de zahar de minim 240 g/l;

Citeste si: Ce se intampla daca mananci struguri. Te scapa de o boala grava

Cum se recolteaza corect strugurii pentru vin. Daca vreti sa culegeti strugurii mai repede si mai eficient, atunci este recomandat sa organizati echipe de cate doi culegatori pe fiecare rand. Incepeti culesul de dimineata, dupa rasaritul soarelui, ne sfatuiesc cei de la agrobiznes.ro. Incepeti culesul de la mijlocul randului si veti pierde mai putin timp cu descarcarea strugurilor la capat de rand.

Citeste si: Dieta cu struguri. Slabesti 4 kilograme in doar 7 zile

loading...