Traditii si superstitii de Sfanta Parascheva. Romanii o venereaza in data de 14 octombrie. Tot atunci, se organiza anual un pelerinaj cu sute de mii de credinciosi. Din pacate, anul acesta pandemia le-a incurcat planurile romanilor. Cuvioasa Maica mai este cunoscuta in popor si sub numele de „Sfanta Vineri” sau „Vinerea Mare”.

Sfintele moaste se afla la Iasi de peste 370 de ani. Ele au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Initial, au fost asezate in Biserica Trei Ierarhi. In anul 1888, dupa slujba de vecernie, un incendiu a mistuit lacasul de cult, dar nu si moastele. Atunci, s-a decis si au fost mutate in Catedrala Mitropolitana.

Traditii si superstitii de Sfanta Parascheva. Ce este interzis cu desavarsire sa faci pe 14 octombrie

Cei care vin sa se inchine la moastele Sfintei la Iasi trebuie sa poarte neaparat o broderie speciala. Este interzis cu desavarsire sa faci treburi in gospodarie. Traditia populara le interzice femeilor cusutul, mancarea ori alte treburi in gospodarie. Se mai spune ca, daca nu tii cont de toate acestea, vei avea dureri groaznice de cap si de ochi.

Se imparte must si vin nou, iar printre bucatele mancate sau care sunt date de pomana nu trebuie sa fie mancare cu cruce, nuci, castraveti sau pepene rosu. Se mai impart paine si lipie.

Traditii si superstitii de Sfanta Parascheva. Femeile insarcinate trebuie sa imparta mincarea cu copiii saraci. Daca esti insarcinata si urmeaza sa fii mamica, trebuie sa imparti din bucatele tale cu copiii sarmani. Astgel, Sfanta te va ocroti la nastere. Iar nasterea copilului va fi usoara si fara de dureri.

Pe 14 octombrie se fac previziuni despre vreme, tinand cont si de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in acea zi, ciobanii spun ca iarna va fi una grea, lunga si friguroasa. Daca ele dorm risipite, iarna va fi blanda.

Detaliul nestiut despre moastele Sfintei. Vesmintele ei poarta un blestem

Traditii si superstitii de Sfanta Parascheva. Putini sunt cei care stiu ca sfanta are un vesmant blestemat. El se afla sub cele realizate de croitori, care nu se schimba niciodata. Are pe el inscriptionat un blestem care ii infioara pe romani. Mai precis, pe el este inscris blestemul domnitorului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam.

Scrisul spune asa: „blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva”, scrie antena3.ro.

loading...