Ce se intampla daca mananci margarina. Este unul dintre cele mai consumate produse in tara noastra. Pentru multi, reprezinta un inlocuitor mai ieftin al untului. Insa, consumul regulat de margarina poate dauna grav sanatatii, ne avertizeaza specialistii. Cel putin asta este concluzia autorilor unui studiu realizat de cercetatori.

In ultimele decenii, oamenii de stiinta au recomandat destul de des reducerea consumului de grasimi saturate de origine animala. Precum si sporirea aportului de grasimi polinesaturate de origine vegetala, cum sunt cele din margarina. Insa un studiu din istoria recenta contrazice toate aceste sfaturi.

Ce se intampla daca mananci margarina. Studiul respectiv a fost realizat in Sydney, intre anii 1966 si 1973. Unele dintre datele cuprinse in acest studiu nu au fost accesibile pana acum. Oamenii de stiinta au urmarit 458 de barbati cu varste cuprinse intre 30 si 59 de ani. Acestia avusesera recent un atac de inima sau sufereau de angina pectorala.

Jumatate dintre subiecti au fost sfatuiti sa isi reduca aportul alimentar de grasimi animale si sa le inlocuiasca cu ulei de sofranel. Este un produs asemanator cu uleiul de floarea soarelui. De asemenea, li s-a recomandat si margarina fabricata din ulei de sofranel.

Ce se intampla daca mananci margarina. Este pe lista celor mai toxice alimente

Rezultatele au publicate in British Medical Journal. Acestea aratau ca participantii care consumasera aceste produse aveau sanse de doua ori mai mari de a muri, din orice cauza, inclusiv boli cardiace.

Acest studiu era singurul randomizat si urmarea sa clarifice impactul consumului ridicat de acizi grasi polinesaturati omega-6. Alte studii legate de modificarile dietei inclusesera mai multe schimbari alimentare, Insa studiul Sydney era singurul care se concentrase exclusiv pe impactul acizilor omega-6.

Ce se intampla daca mananci margarina. Dintre acizii omega-6, un acid gras polinesaturat foarte comun in alimentatia de tip occidental este cunoscut sub numele de acid linoleic. Acest ingredient se gaseste in cantitati mari in uleiuri vegetale precum cel de porumb, de floarea soarelui, sofranel, soia, dar si in margarinele obtinute din aceste uleiuri.

Dupa ce intra in corp, acest compus chimic este transformat intr-o alta substanta, numita acid arahidonic. Ea poate favoriza eliberarea unor substante ce duc la aparitia inflamatiilor. Aceasta reprezinta o cauza majora a aparitiei multor boli, inclusiv cele de inima.

Se presupune ca uleiurile vegetale si margarina ar ajuta la reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, la scaderea in greutate si imbunatatirea starii generale de sanatate. Problema cu acest tip de produse este ca sunt modificate chimic intr-un grad atat de inalt, incat devin toxice, scrie descopera.ro.

loading...