Judetul Botosani gazduieste un moment istoric, unic in lumea: o biserica jumatate catolica, jumatate ortodoxa. Capodopera cu o vechime de peste 200 ani poate fi admirata in satul Hiliseu Crisan, situat la 56 km de orasul Botosani.

”Este biserica jumătate catolică, jumătate ortodoxă. Un unicat, o adevărată bijuterie arhitectonică a unor vremuri de mult apuse”, spune Danut Hutu, directorul Directiei de Cultura din Botosani.

Primul lucru pe care il vor observa vizitatorii este impozanta clopotnita a bisericii, construita din caramida si piatra, in stil baroc. Apoi, zidurile sunt atipice si un element de noutate, total: 13 sculpturi in piatra, in marime naturala ce-i reprezinta pe cei 12 Apostoli si pe Iisus Hristos sunt ridicate deasupra lor.

Odata trecuti de poarta aceasta, se poate observa o biserica din lemn, ridicata in barne groase de stejar, acoperita cu dranita, ce aminteste mai mult de Maramures, decat de zona aceasta a Moldovei.

Un balaur cu două capete, strajuieste pridvorul, alaturi de cinci rozete, simboluri misterioase, a caror însemnătate nu a fost descifrata, nici astăzi.

Biserica jumatate ortodoxa, jumatate catolica a început să fie ridicată în anul 1802, in vremea cand tinuturile Dorohoi-ului apartineau unei familii de boieri din zona: familia Curt. Resedinta acestei familii se afla in satul Hiliseu Crisan: ”Pe vremea boierilor se chema satul Curt. Că aici avea casa lui mare. Era bine, spune bunicul meu cu boierii ai lui Curt. Era grâu mult şi satele astea erau bogate. Şi boierii erau foarte bogaţi”, spune un locuitor din Hiliseu Crisan pentru adevarul.ro.

Vasile Curt ridică pentru oamenii din sat o biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”; biserica ortodoxă din lemn care se afla, astazi, in mijlocul complexului.

In anul 1832, bisericii ortodoxe de lemn din satul boierului Curt, i se adauga o clopotnita catolica, cu un zid pe care sunt ridicate cele 13 statui baroce.

Legenda locului spune ca boierul Curt a facut toate acestea din iubire pentru o femeie, mai precis pentru tânăra lui soţie, Ana Curt.

Ana era catolică, în timp ce Alecu era ortodox, iar biserica este, de fapt, un simbol al iubirii dintre cei doi: biserica ortodoxă era reprezentanta de Alecu, iar Ana Curt era zidul şi clopotnia catolica.

Alecu devenise inima Anei. Cei doi soti au fost ingropati in curtea biserici.

Desi este un monument arhitectonic unic in Europa – singura biserica cu elemente ortodoxe, dar si catolice, biserica familiei Curt, a fost lasata în paragina si nu face parte din niciun traseu turistic.

loading...