Mai este o zi si se termina luna septembrie. Schimbam oficial anotimpul, iar meteorologii anunta ca urmeaza o perioada destul de interesanta din punct de vedere al temperaturilor.

In primele zece zile din luna octombrie, in Romania se vor resimti temperaturi usor mai calde in comparatie cu media climatologica. Dupa o racire a vremii in prime zile – 1 – 15 octombrie – care va aduce precipitatii mixte pe crestele muntilor si ploi stratiforme la ses, va urma o noua incalzire ce va duce maximele termice pana la 25 – 28 de grade in sudul tarii, in timp ce in nord se vor inregistra 20 – 25 de grade.

Mai mult, regiunile din sud si sud-est se vor confrunta cu seceta, in timp ce in regiunile intracarpatice se vor acumula pe arii extinse 15 – 22 mm, cantitati de apa apropiate de normalul climatologic al perioadei.

In perioada 11 – 20 ale lunii octombrie, precipitatiile vor lipsi aproape in intregime pe teritoriul Romaniei, iar temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica. In sudul tarii se vor inregistra maxime de 20 – 25 de grade, in timp ce in nord acestea se vor situa intre 17 si 22 de grade.

Conditiile anticiclonice vor cauza aparitia cetii, mai ales in zonele de vai si in depresiuni. In aceste arii, cerul senin si aerul uscat favoriza formarea inversiunilor termice, unde noaptea temperaturile vor cobora frecvent sub 0 grade Celsius.

Intre 21 si 31 octombrie, Romania se va confrunta in continuare cu seceta, iar zonele cele mai afectate vor fi Muntenia, estul Olteniei, Dobrogea si sudul Modovei.

Din punct de vedere termic, ultima decada a lunii octombrie va fi una oscilanta, cu zile in care se vor inregistra abateri negative de temperatura si zile mai calduroase. In sudul tarii, temperaturile maxime se vor situa intre 15 – 20 de grade, in timp ce in nord acestea vor fi cuprinse intre 12 si 17 grade.

Intreaga luna octombrie 2020 va fi per ansamblu una mai calda fata de media multianuala, consecinta abaterilor termice pozitive destul de consistente in primele doua decade ale lunii.

loading...