Calendar ortodox miercuri 30 septembrie 2020. Sfantul Grigorie Luminatorul (240-332), Apostolul Armeniei, s-a nascut la Valarshapat. Aceasta era capitala provinciei Ararat in Armenia. Traditia armeana il prezinta drept descendentul unei familii nobile. Inca din pruncie, Grigorie a fost trimis in Cezareea Capadociei. Acolo a fost crescut in credinta crestina si botezat.

Tot aici se casatoreste si are doi fii: pe Vhartanes si Aristages. Istoricul Agathangel era secretar al imparatului armean Tiridates. El ne informeaza ca Grigorie a revenit in Armenia, cu scopul de a-si increstina conationalii. Aici va distruge templul si altarul zeilor pagani locali din Ashtishat. Asa si-a atras mania lui Tiridat, care il va supune torturilor.

Calendar ortodox miercuri 30 septembrie 2020. Ce sfant sarbatoresc romanii

In cele din urma, Grigorie a reusit sa-l converteasca si pe rege, impreuna cu familia sa si intreg poporul. Leontiu de Cezareea il hirotoneste episcop, iar Petru de Sevaste il intronizeaza episcop al Armeniei. Sfantul Grigorie Luminatorul i-a hirotonit apoi episcopi pe cei doi fii ai sai. Aristages a fost chiar succesorul tatalui sau la tronul patriarhal al Armeniei.

A participat si la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se spune ca Sfantul Grigorie ar fi facut o calatorie la Roma impreuna cu Tiridates. Spre sfarsitul vietii lui, Sfantul Grigorie Luminatorul s-a retras pentru a duce o viata solitara. S-a mutat intr-o pestera din Manyea, din provincia Taran. Aici moare in salbaticie. Niste pastori ii gasesc trupul si ridica deasupra lui o movila de pietre, fara sa stie cine este.

Calendar ortodox miercuri 30 septembrie 2020. Tot in aceasta zi facem pomenirea:

  • Sfintelor Mucenite Ripsimia, Gaiani si alte treizeci si doua cuvioase mucenite femei si fecioare;
  • Sfintilor celor saptezeci de mucenici, carora li s-au taiat capetele impreuna cu Sfanta Ripsimia;
  • Sfantului Mucenic Stratonic;
  • Sfantului Mucenic Mardonie. 

Sfantul Grigorie Luminatorul este primul episcop al Armeniei si increstinatorul poporului armean. A trecut la cele vesnice dupa 31 de ani de pastorire. O parte mica din moastele sale se afla la Biserica „Sfantul Gheorghe” – Vechi din Bucuresti, scrie antena3.ro.

loading...