Calendar ortodox marti 29 septembrie. Romanii sarbatoresc un sfant mare in aceasta zi minunata. Saptamana incepe cu o praznuire deosebita in calendarul crestin ortodox. Sfantul Chiriac Sihastrul s-a nascut la anul 448, in vremea imparatului Teodosie cel Mic, in Corint. Era nepot al Episcopului Petru al Corintului, asa ca a fost hirotesit citet al bisericii catedralei inca de cand era mic copil.

La varsta de optsprezece ani, Chiriac a ajuns la Ierusalim. Aici il cunoaste pe Sfantul Eftimie, cel care i-a prorocit ca va ajunge un mare duhovnic. Sfantul Efitimie l-a tuns in monahism si l-a trimis apoi la Sfantul Gherasim de la Iordan. Aici Sfantul Chiriac a petrecut vreme de noua ani.

Calendar ortodox marti 29 septembrie. Romanii sarbatoresc un sfant mare

Dupa moartea Sfantului Gherasim, s-a intors la Manastirea Sfantului Eftimie. Zece ani mai tarziu, fugind de slava oamenilor, a sihastrit in locuri diferite. In cele din urma s-a stabilit la Manastirea Sfantului Hariton. Sfantul Chiriac Sihastrul a spus despre sine ca in toate zilele vietii lui lumina soarelui nu l-a vazut mancand, nici nu a apus fiind el suparat pe cineva.

A fost cunoscut atat pentru nevointele sale, dar si pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul il aminteste ca „puternic vindecator al bolnavilor, si bland mangaietor al celor intristati”. Sfantul Chiriac a fost si un mare luminator al Bisericii. Un Stalp al Ortodoxiei, a luptat mai ales impotriva ereziilor lui Origen. Sfantul Chiriac Sihastrul s-a dus la Domnul in anul 557, scrie antena3.ro.

Calendar ortodox marti 29 septembrie. Tot in aceasta zi facem pomenirea:

  • Sfintilor 150 de Mucenici din Palestina;
  • Sfintei Mucenite Petronia;
  • Sfintei Mucenite Gudelia;
  • Sfantului Mucenic Casdon si Casdoas.

Rugaciunea catre Sfantul Chiriac Sihastrul

„Locuitor pustiului, inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, Parintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea si prin rugaciune primind daruri ceresti, tamaduiesti pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui Ce ti-a dat tie putere; Slava Celui Ce te-a incununat pe tine; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri. Cantare sa inaltam, popoare, Minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a izbavit din robie pe Israel, cantare de biruinta cantandu-I si graind: sa cantam Tie Unuia, Stapanului!”

Calendar ortodox marti 29 septembrie. „Ca sa laud dupa vrednicie pe Cuviosul Chiriac, lauda de Dumnezeiasca cunostinta si de daruri da-mi mie, Hristoase, prin rugaciunile lui. Ca Tu esti Comoara invataturilor celor intelepte si mai presus de cuvant. Primindu-ma cu voie buna pe mine, care aduc tie acum lauda, Fericite Chiriac, roaga-te lui Hristos sa ma impartasesc de Dumnezeiasca Raza de Lumina si sa castig mantuirea cea adevarata. Biruit-ai pe stapanii intunericului, parinte, intarindu-te cu puterea cea tare a Stapanului, Preafericite Chiriac! Si mergand dupa urmele Lui, ai ajuns la odihna cea de sus. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

loading...