Calendar ortodox sambata 26 septembrie. Astazi este cruce zi cu cruce neagra la romani. Sfantul Neagoe Basarab este pomenit de crestinii ortodocsi. Canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008.

A fost decisa alaturi de cea a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina si a Sfantului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc la Bucuresti. S-a intamplat de praznicul Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie.

Calendar ortodox sambata 26 septembrie. Zi cu cruce neagra pentru romani

Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti. A domnit intre anii 1512 si 1521. A fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa. Pe piatra de mormant sta scris: „A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.

Calendar ortodox sambata 26 septembrie. Conicarul Gavriil Protul, patriarhul Constantinopolului, spunea asa despre Sfantul Neagoe Basarab: „Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte. Toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da.

Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor. Si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie”.

Calendar ortodox sambata 26 septembrie. A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, dar si din Tara Romaneasca. A ctitorit multe biserici din tara. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, „Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, lucrare cu un continut moral-crestin, scrie antena3.ro.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

  • Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan – Sfantul Ioan, Evanghelistul si Teologul, a fost unul dintre cei doisprezece Sfinti Apostoli chemati mai intai de Iisus Hristos. El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole si Apocalipsa.
  • Sfintei Mucenite Hira si a dreptului Ghedeon.
loading...