Calendar ortodox vineri 25 septembrie. Sfanta Cuvioasa Eufrosina a trait in Alexandria in vremea imparatului Teodosie cel Mic, in secolul V. Ea a fost rodul staruintei in rugaciune catre Dumnezeu a parintilor ei. Au fost binecuvantati cu nasterea de prunci dupa o perioada indelungata.

La varsta de 12 ani, Eufrosina a ramas orfana de mama, crescand langa tatal ei, Pafnutie. Cand a implinit varsta de 18 ani, a refuzat sa se casatoreasca. Eufrosina a parasit atunci in taina casa parinteasca. A imbracat haine barbatesti si a intrat intr-o manastire de monahi. Staretul a primit-o si a pus-o sub ascultarea parintelui Agapit.

Calendar ortodox vineri 25 septembrie. Ce sfanta sarbatorim astazi

Pana la sfarsitul vietii sale, timp de 38 ani, Sfanta Eufrosina avea sa traiasca in acest asezamant monahal. A dus o viata duhovniceasca linistita, fara ca cineva sa cunoasca faptul ca este femeie. Dumnezeu a randuit in chip minunat ca tatal sfintei, Pafnutie, sa vina tocmai in aceasta manastire pentru a primi sfaturi duhovnicesti.

Se intampla in vremea cand aceasta se apropia de obstescul sfarsit. Staretul i-a indrumat pasii tocmai catre cuvioasa, care, in tot acest timp, fusese cunoscuta drept monahul Smaragd. Recunoscandu-si tatal, dupa ce i-a impartasit durerea pentru fiica pierduta in urma cu atata timp, cuvioasa l-a indemnat sa nu deznadajduiasca.

Calendar ortodox vineri 25 septembrie. I-a spus ca isi va vedea din nou fiica. Sfanta Eufrosina i-a cerut atunci tatalui sau sa revina in manastire peste trei zile. Cand Pafnutie a venit din nou, Sfanta Eufrosina se afla deja pe patul de moarte. Atunci i-a marturisit lui ca este fiica sa. Pafnutie a fost marcat profund de aceasta intamplare minunata.

Citeste si: Calendar ortodox octombrie 2020. Sarbatorile religioase cu cruce rosie si zilele de post

Dupa moartea fiicei sale, a hotarat sa imbrace el insusi haina monahala. A trait chiar in aceasta manastire pana la sfarsitul vietii, scrie antena3.ro.

Tot in aceasta zi facem pomenirea:

  • Sfantului Mucenic Pafnutie Egipteanul;
  • Sfantului Pafnutie anahoretul;
  • Sfintilor Mucenici Pavel si Tatis, cu fiii lor.
loading...