Aurora Boreala. Este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale. Luminile Nordului au devenit un punct de atractie turistica pentru mii de oameni. Iti ofera cu adevarat o experienta inedita. Acest fenomen a fost mereu insotit de numeroase legende.

Urmele stranii de lumina au si o explicatie stiintifica. Sunt rezultatul coliziunii dintre particulele incarcate magnetic ale vantului solar si particulele atmosferei terestre. Mai precis, electronii si protonii proveniti de pe Soare sunt proiectati catre Terra cu ajutorul vanturilor solare.

Aurora Boreala. Cum apare pe cer acest fenomen, de fapt. Mituri si legende

Unde si de ce apar aceste lumini? Pot aparea oriunde pe glob, dar se vad cel mai bine pe o raza de 2500 de km in jurul polilor magnetici ai Pamantului. Exista atat Aurora de la Polul Nord, cat si Aurora Astrala la Polul Sud.

Aceste lumini bizare sunt prezente tot timpul anului, insa sunt mai vizibile in lunile de toamna sau iarna. Dupa exploziile solare, acestea devin mult mai intense. Mii de turisti aleg anual Norvegia, Finlanda, Islanda, Suedia, Groenlanda, Canada, Rusia si Alaska pentru a urmari acest spectacol magnific.

Aurora Boreala. Daca particulele radioactive intra in contact cu oxigenul din atmosfera, atunci vom vedea culorile galben si verde. Daca interactioneaza cu nitrogenul, apar culorile rosu, violet si albastru, Acestea sunt insa rare, de obicei.

Cea boreala apare si in emisfera sudica. Dar Aurora Astrala nu este atat de vizibila precum cea de la Polul Nord. Aceasta a fost mentionata pentru prima data in anul 1619, de catre Galileo Galilei. In urma unor studii s-a stabilit ca activitatea aurorelor boreale este ciclica. Ea apare o data la aproximativ 11 ani, iar ultima aurora din Nord a putut fi admirata in anul 2014.

Legendele din jurul Aurorei Boreale

Aurora Boreala. Era de asteptat ca un asemenea fenomen sa nasca niste legende pe masura. Numele este legat de zeita romana a rasaritului, Aurora, si de zeul vantului, Boreas. Insa, aceasta nu este singura sa denumire. A fost numita de scandinavi „fulger de scrumbie”. Ei credeau ca luminile sunt reflexe lansate de mari maldare de scrumbii spre cer.

Finlandezii spuneau in schimb ca in Laponia exista vulpi de foc, iar aurorele sunt urmele lasate de cozile lor. Tocmai de aceea le-au numit „focuri de vulpe”.

Se mai spune si ca luminile nordului trebuie urmarite neaparat in liniste. Cei care le vor lua in deradere vor fi ucisi, conform credintelor poporului Sami.

loading...