Calendar ortodox octombrie 2020. Care sunt sarbatorile religioase si posturile din a doua luna de toamna. Sunt foarte importante pentru toti credinciosii crestin ortodocsi, asa ca trebuie sa le stii neaparat. Luna octombrie incepe cu un praznic insemnat cu cruce rosie in calendar.

Chiar in prima zi este Acoperamantul Macii Domnului, umat apoi de trei praznice importante si dragi poporului Roman:

  • ✝ Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, 14 octombrie,
  • ✝ Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, la 26 octombrie
  • ✝ Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, ale carui moaste se afla in Catedrala Patriarhala, la 27 octombrie.

Calendar ortodox octombrie 2020. Sarbatorile religioase cu cruce rosie si zilele de post

Acoperamantul Macii Domnului: 1 Octombrie

In aceasta zi sfanta, se praznuieste aratarea Maicii Domnului credinciosilor care se rugau pentru izbavirea Constantinopolului. Orasul era asediat de slavi in anul 911. Maica Domnului a intrat in mijlocul bisericii, unde a ingenuncheat si s-a rugat cu chipul plin de lacrimi. La final s-a ridicat si si-a intins peste toti cei prezenti maforionul, acoperamantul sfant.

Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi: 14 octombrie

In 2020 s-au implinit 378 de ani de cand Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, a primit in dar Moastele Sfintei Parascheva. Le-a asezat spre cinstire ala Manastirea Trei Ierarhi, de unde au fost trimise ulterior la Catedrala Metropolitana. Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al 11-lea si a trecut la Domnul in anul 1050 pe cand avea 27 de ani.

Calendar ortodox octombrie 2020. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir: 26 octombrie

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de mir ale carui moaste se afla in biserica din Tesalonic care a fost cladita pe locul unde a fost martirizat. El este cinstit in mod special pe catre toti credinciosii mai ales pentru minunile sale si pentru trecerea pe care o are inaintea lui Dumnezeu.

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor: 27 octombrie

Moastele sfantului Dimitrie cel Nou au fost sprijin si mangaiere inca de cand au ajuns la noi in tara, in anul 1774. O multime de minuni s-au infaptuit langa ramasitele lui, iar cei care i-au cerut lui Dumnezeu ajutorul, si-au primit binecuvantarea, scrie click.ro.

Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2020. Sarbatorile religioase cu cruce rosie si zilele de post

Sarbatori cu cruce neagra in luna octombrie

Calendar ortodox octombrie 2020:

  • 1 octombrie: ✝ Sfantul Cuvios Chiriac de la Bisericani; ✝ Sfantul Cuvios Iosif de la Bisericani;
  • 5 octombrie: ✝ Sfantul Cuvios Misail de la Manastirea Turnu; ✝ Sfantul Cuvios Daniil de la Manastirea Turnu;
  • 7 octombrie: ✝ Sfantul Mare Mucenic Serghie; ✝ Sfantul Mare Mucenic Vah;
  • 13 octombrie: ✝ Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi
  • 21 octombrie: ✝ Sfantul Cuvios Marturisitor Visarion; ✝ Sfantul Cuvios Marturisitor Sofronie; ✝ Sfantul Mucenic Oprea; ✝ Sfantul Preot Marturisitor Ioan din Gales; ✝ Sfantul Preot Marturisitor Moise Macinic din Sibiel;
  • 28 octombrie: ✝ Sfantul Ierarh Iachint, Mitropolitul Tarii Romanesti.
loading...