Calendar ortodox marti 22 septembrie. Astazi praznuim un sfant mare si important pentru romani. Sfantul Ierarh Teodosie s-a nascut in prima jumatate a sec. al XVII-lea. Este originar din tinutul Vrancei. A intrat de tanar in monahism. Datorita culturii sale, a fost numit secretar la cancelaria manastirii Bogdana.

Mai tarziu, in calitate de egumen, se va ocupa de reconstruirea acestui asezamant. In anul 1670, sfantul a fost hirotonit episcop de Radauti, iar in anul 1671 a fost numit episcop de Roman. La cererea domnitorului Dumitrascu Cantacuzina, episcopii din Moldova l-au ales ca mitropolit pe Teodosie.

Calendar ortodox marti 22 septembrie. Ce sfant sarbatorim astazi

Din pacate insa, pastorirea sa in calitate de mitropolit nu va dura decat un an, Asta din cauza faptului ca i-a cerut domnitorului sa puna capat asupririi otomane. La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie a plecat la Focsani. Aici s-a ocupat cu reconstruirea Manastirii Brazi.

La cererea sa, a fost apoi adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos. Acesta era o persoana bine instruita in tainele monahismului. In anul 1688, pe cand se afla la Focsani, sfantul a fost rapit de prietenii domnitorului Dumitrascu Cantacuzino si a fost dus in Tara Romaneasca.

Calendar ortodox marti 22 septembrie. Aici a fost chinuit cumplit vreme de zece saptamani. In toamna anului 1694, tatarii au navalit si la schitul Brazi, unde i-au cerut sa le predea toate obiectele de pret. A refuzat, asa ca i-au taiat capul. In data de 6 mai 1842, moastele lui au fost asezate intr-un mormant nou, la Manastirea Brazi, conform antena3.ro.

Troparul Sfantului Teodosie de la Manastirea Brazi

Aratatu-te-ai, Ierarhe Teodosie, sfesnic pururea luminos si mare aparator al Bisericii lui Hristos. Stralucit-ai, prin slujire si mucenicie, ca o jertfa preacurata, aducandu-te Stapanului tuturor; slavim pomenirea ta, rugand pe Dumnezeu sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila.

Condacul Sfantului Teodosie de la Manastirea Brazi

Calendar ortodox marti 22 septembrie. Glasul Cuvantului vietii a rasunat in Biserica lui Hristos, caci pastorul ei s-a aratat bun chivernisitor al Tainelor lui Dumnezeu. Drept aceea, soborul arhiereilor si cetele calugarilor canta intr-un glas: Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, mucenice nebiruit al lui Hristos.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfantului Sfintitului Mucenic Foca, facatorul de minuni;
  • Sfantului Foca, gradinarul;
  • Sfantului Mucenic Isaac;
  • Sfantului Martin;
  • Sfantului Cuvios Cosma Zografitul si a 36 de cuviosi parinti de la Manastirea Zograful, din Muntele Athos;
  • Sfantului Macarie de la Jabin.
loading...