Astenia de toamna. Cum ne dam seama, de fapt, ca suferim de aceasta afectiune? Uneori ne gandim ca trecem doar printr-o tristete obisnuita, trecatoare, atunci cand afara este tot mai rece. Insa, de multe ori, este vorba despre astenie. Aceasta reprezinta o boala, nu un moft banal, cum cred unii. Sistemul imunitar isi pierde din rezistenta. Iar asta afecteaza psihicul.

Astenia de toamna. In spatele unor stari de insomnie, depresie, lipsa de concentrare sau de fluctuatii de apetit, se ascunde astenia. Simptomele pot sa apara odata cu venirea toamnei, dar se pot prelungi pana in perioada de iarna. Astfel, veti fi fara energie si cu o stare de tristete permanenta. In anumite cazuri, aceasta stare poate dura si pana in lunile de primavara.

Astenia de toamna. Simptome si tratament

Aceasta problema apare mai frecvent: la persoanele care traiesc in zonele in care zilele de iarna sunt foarte scurte sau exista schimbari mari in cantitatea de lumina naturala primita pe parcursul anotimpurilor; in randul femeilor si al persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 ani, scrie medlife.ro.

Simptomele asociate asteniei de toamna sunt: depresie, apatie, subapreciere, sentiment de vina, anxietate si neputinta de a face fata stresului; schimbari ale starii de spirit, tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei.

Astenia de toamna. Citeste si: Lipsa de somn. 5 lucruri utile pe care nu le stiai despre somn

La fel ca in cazul altor forme de depresie, tratamentul include medicamente antidepresive si terapie cognitiv-comportamentala. O alta metoda de tratare a asteniei este terapia pe baza de lumina sau fototerapia. Atentie, insa! Apelati la ajutorul unui specialist, deoarece poate avea si efecte secundare nedorite, care va pot cauza probleme serioase.

Astenia de toamna. Terapia cognitiv-comportamentala va ajuta sa intelegeti fenomenele asociate asteniei si cum puteti face fata simptomelor. Daca medicul va prescrie medicamente antidepresive, trebuie sa le administrati exact cum v-a fost recomandat. Intreruperea tratamentului fara recomandarea medicului poate conduce catre declansarea efectelor secundare.

loading...