Calendar ortodox luni 21 septembrie. Ce sfant sarbatoresc astazi romanii? El era fiul lui Amatie, iar mama sa, dupa ce a ramas vaduva, petrecea in Sarepta Sidonului. Ea l-a hranit pe Ilie Proorocul in vremea foametei, iar el a hranit-o si el. Vadra de faina n-a scazut si nici urciorul cu untdelemn nu s-a imputinat dupa ce el a venit in casa ei si a fiului ei, Iona.

Dupa o vreme, Iona care era inca prunc mic, s-a imbolnavit si a murit. Atunci vaduva s-a intors catre Ilie si i-a spus: „Ce ai avut cu mine, omule al lui Dumnezeu? Ai venit la mine ca sa-mi pomenesti pacatele mele si sa-mi omori fiul?” Iar Ilie a zis: „Da-mi fiul tau”. Si l-a luat din bratele ei si l-a suit in foisorul unde statea el si l-a pus pe patul sau.

Calendar ortodox luni 21 septembrie. Ce sarbatoare este astazi

Apoi, a strigat Ilie catre Dumnezeu si a zis: „Doamne, Dumnezeul meu, oare si vaduvei la care locuiesc ii faci rau, omorand pe fiul ei?” A suflat apoi de trei ori peste copil si a spus: „Doamne, Dumnezeul meu, sa se intoarca sufletul acestui copil in el!” (III, Regi 17, 18-21). Asa a inviat ca prin minune pruncul, scrie antena3.ro.

Cand a crescut, a propovaduit numele Domnului in toate zarile, pana ce a ajuns pe un vas. Atunci s-a iscat o furtuna mare, iar Iona le-a cerut marinarilor: „Luati-ma si ma aruncati in mare si va inceta marea deasupra voastra, ca am inteles ca pentru mine este furtuna aceasta asa de mare asupra voastra”.

Calendar ortodox luni 21 septembrie. Asa s-a intamplat si valurile marii s-au micsorat. Marinarii s-au cutremurat si I-au adus Domnului jertfe si rugaciuni. Dumnezeu a poruncit atunci unui chit mare sa inghita pe Iona. Sfantul a ramas in pantecele pestelui timp de trei zile si trei nopti. A stat si s-a rugat, cu mainile sale in semnul crucii, strigand catre Domnul in necazul sau.

Atunci Tatal S-a imbunat si l-a certat, dar mortii nu l-a dat. I-a poruncit de indaca chitului sa il arunce pe uscat. Cand a vazut iar lumina cerului, s-a inchinat lui Dumnezeu. El a mers sa locuiasca spre sfarsitul vietii in pamantul Asiriei, acolo unde a si murit. A fost ingropat in pestera Kenezeului, cu 800 de ani inainte de Hristos.

Calendar ortodox luni 21 septembrie. Astazi il sarbatorim si pe Sfantul Apostol Codrat, cel care a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. A scris o Apologie a crestinismului si i-a dat-o imparatului Adrian. Aceasta carte l-a atins atat de mult pe Adrian, incat a dat ordin incetarii oricaror persecutii impotriva crestinilor.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfantului Cuvios Iona Savaitul;
  • Sfantului Mucenic Eusebie;
  • Sfintilor Mucenici si frati Eusebie, Nestavu si Zinon;
  • Sfintilor Meletie si Isachie, episcopii Ciprului;
  • Sfantului Mucenic Prisc si a sfintilor sase mucenici, paznicii imparatului Maximian.
loading...