Calendar ortodox duminica 20 septembrie. Sfantul Eustatie a fost un general al armatei romane, din perioada imparatului Traian (98-117). Inainte de a primi botezul crestin, el se numea Placid. Intr-o zi, cand se afla la vanatoare, a gonit un cerb. Printr-o minune dumnezeiasca, a vazut intre coarnele cerbului cinstita Cruce a Mantuitorului.

Apoi a auzit un glas dinspre Cruce, care spunea: „Placide, pentru ce Ma prigonesti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Il cinstesti fara sa stii, prin lucrarile tale cele bune“. La scurt timp dupa aceasta minune, Placid impreuna cu sotia si copiii sai, s-au botezat. In acea zi, el a primit numele de Eustatie, sotia lui numele Teopista, iar cei doi copii numele Agapie si Teopist.

Calendar ortodox duminica 20 septembrie. Ce sfant sarbatorim astazi

Dupa botez, a mers la locul unde i-a aparut Dumnezeu in cale, pentru a-I multumi. Acolo aude din nou glasul Domnului care ii vesteste ca va lua moarte muceniceasca. Se retrage din armata pentru o perioada de timo, dar revine la insistentele imparatului Traian. Acesta voia sa iasa invingator din lupta cu barbarii si ii cere sa lupte, scrie antena3.ro.

Armata romana iese invingatoare avandu-l conducator pe Eustatie, dar intre timp moare si imparatul Traian. Noul imparat, pe nume Adrian, ii cere sa aduca jertfe idolilor. Pentru ca rafuza, este aruncat la fiare impreuna cu familia sa. Pentru ca animalele nu le-au facut rau, au fost aruncati intr-un cazan de arama incins. In a treia zi, trupurile lor au fost scoase intregi si nearse.

Rugaciunea pe care trebuie neaparat sa o spui astazi

Calendar ortodox duminica 20 septembrie. Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nesctricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca avand taria Ta, pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugaciunile lor, mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintilor Marturisitori Ipatie, episcopul, si Andrei, preotul;
  • Sfintilor Martin, episcop al Romei, si Maxim cel Intelept;
  • Sfintilor Anastasie, Teodor si Euprepie, ucenici ai Sfantului Maxim;
  • Sfintilor Mucenici Artemidor si Taleleu;
  • Sfantului Cuvios Meletie, episcopul Ciprului; a lui Ioan Egipteanul, marturisitorul, si a Sfantului Mucenic Ilarion Criteanul.
loading...