Veste importanta pentru romani. Incepand cu data de 15 septembrie 2020, pot accesa programul “Casa Eficienta Energetic” prin care pot obtine o finantare de pana la 15.000 de euro de la stat pentru a-si efientiza energetic locuintele.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, scopul acestui program este de a reduce consumul de energie din cazul romanilor si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Mai mult, aproximativ 9.000 de proprietari de case din Romania vor putea accesa aceste fonduri, bugetul fiind de 430 de milioane de lei. Beneficiarii vor putea primi o prima energetica in valoare de maximul 15.000 de euro, suma pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor o finanteaza prin AFM.

Este vorba despre o finantare nerambursabila, care deconteaza 60 % din costul unor astfel de lucrari, dar nu mai mult de 15.000. de euro.

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este si motivul pentru care pierderile de energie ajung pana la 30% doar prin peretii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperis. Programul nostru are o mare componenta de mediu, dar si una economica si sociala: indirect, o astfel de investitie duce la reducerea la jumatate a facturilor de energie si, implicit, la scaderea consumului national de energie”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Ce presupune investitia sustinuta de Ministerul Mediului: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperisului, a peretilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilatie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de miscare, robineti si conducte noi etc. Conditia eligibilitatii proiectului este ca eficienta energetica a locuintei sa creasca cu cel putin o clasa energetica.

Cum intrati in posesia banilor

Cei interesati de „Casa Eficienta Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetica, insotita de un certificat de performanta energetica initial si un audit energetic al casei unde vor sa faca lucrarea.

Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un numar unic de inregistrare si au la dispozitie 60 de zile pentru a pregati dosarul investitiei. Dupa aprobarea dosarului, lucrarile pot incepe si se pot derula intr-o perioada de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investitie, dupa un nou audit energetic al casei.

loading...