Calendar ortodox 18 septembrie. Ce sfant sarbatoresc romanii astazi? Sarbatoare mare pentru ortodocsi. Sfantul Eumenie a trait in secolul al VI lea. El si-a impartit toata averea saracilor, apoi s-a calugarit. S-a umplut atat de mult de harul Duhului Sfant, incat a stralucit cu o lumina care nu putea fi ascunsa.

Datorita felului in care a ales sa traiasca, a fost ales episcopul Gortinei. A propovaduit Evanghelia la Roma si in Tebaida Egiptului. Sfantul Eumenie a fost tatal sarmanilor, bogatia nevoiasilor, mangaierea intristatilor, vindecatorul bolnavilor si facator de minuni.

Calendar ortodox 18 septembrie. Ce sfant sarbatoresc romanii

In Tebaida, intr-o perioada grea, de mare seceta, a adus ploaie prin rugaciune. A imblanzit un sarpe veninos, a scos afara demoni si a vindecat o multime de bolnavi, scrie antena3.ro. Sfantul a trecut la cele vesnice in Tebaida. Moastele sale au ajuns ulterior in Grecia, la Raxos. Acolo a fost locul sau de nastere.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintelor Mucenite Sofia si Irina;
  • Sfintei Mucenite Ariadna din Frigia;
  • Sfantului Mucenic Castor din Alexandria.

Canon de rugaciune catre Sfantul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei

Calendar ortodox 18 septembrie. Troparul Sfantului Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Eumenie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Cantarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Veniti, popoarelor…

Stih: Sfinte Parinte Eumenie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Avand, Parinte Eumenie, pe Hristos, Care asculta Dumnezeiestile tale rugaciuni, imblanzeste-L pe Dansul, fericite, catre cei ce cu dragoste te lauda pe tine.

Calendar ortodox 18 septembrie. Stih: Sfinte Parinte Eumenie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din tinerete, cuvioase, iubind smerirea cea pricinuitoare de inaltare, ai smerit pe sarpele cel trufas si vadit te-ai imbogatit cu daruri de tamaduiri.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Organ primitor al Duhului te-ai facut, supunand sufletului cugetele trupului prin multe nevointe; partea cea mai slaba ai silit-o a sluji celei mai bune.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Acum s-au implinit proorociile cele pentru tine, Nascatoare de Dumnezeu, Stapana; caci pe Cel pe Care L-au vestit mai inainte glasurile proorocilor, L-ai incaput in pantecele tau, in doua Firi, desavarsit.

Citeste AICI continuarea.

loading...