Permis auto la 16 ani. Cei mai multi dintre tineri asteapta cu emotie sa implineasca varsta de 18 ani. Nu devin doar majori, si primesc si dreptul legal de a-si lua permisul de conducere. Insa, putini stiu ca sunt unele autovehicule care pot fi conduse si incepand cu varsta de 16 ani.

Conform legislatiei din tara noastra, se pare ca scoala de soferi pentru categoria B poate fi inceputa de tinerii cu varsta de 18 ani fara 3 luni. Dar sunt multi care pot obtine permisul pentru anumite categorii chiar de la 16 ani. Astazi va spunem ce masini autovehicule se incadraza in aceasta lista.

Permis auto la 16 ani. Ce masini poti sa conduci, de fapt, la aceasta varsta

Categoriile pentru care pot opta tinerii de 16 ani sunt AM, A1, si B1. In categoria AM sunt incluse mopedele cu 2 sau 3 roti, care nu pot depasi viteza de 45km/h. Acestea sunt prevazute cu motor cu ardere interna cu aprindere prin scanteie si au o capacitate cilindrica de maxim 50 cm3.

In categoria A1 sunt incluse motocicletele cu cilindree de maximum 125 cm3. Nu pot dezvolta o putere mai mare de 11kw si au un raport greutate/putere de maxim 0,1 Kw/kg. Tot aici intra si triciclurile cu motor de o putere de maximimum 15 Kw.

Permis auto la 16 ani. Cea de a treia categorie destinata tinerilor de 16 ani este B1. Din aceasta categorie fac parte autovehiculele cu trei sau patru roti. Au o greutate proprie intre 400 de kilomgrame si 550 de kilograme. De asmenea, sunt prevazute cu motor cu ardere interna cu o capacitate cilindirica de sub 45 km3. Nu pot depasi viteza maxima de 50 km/h.

Pe piata din Romania, numarul acestor automobile care pot fi conduse cu permis categoria B1 este extrem de scazut. Pentru a putea incepe scoala de soferi cu scopul obtinerii permisului pentru categoriile AM, A1 si B1 doritorii trebuie sa aiba minimum 15 ani si 9 luni.

loading...