Calendar ortodox joi 17 septembrie. Astazi, romanii crestini ortodocsi praznuiesc o sfanta mare, impreuna cu fiicele ei. Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis au vietuit in Italia si au patimit in timpul domniei lui Adrian (117-138). Sofia este un nume grecesc si inseamna intelepciune.

A avut trei fiice pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuti teologice: Pistis – credinta, Elpis – nadejde si Agapis – dragoste. Prefectul provinciei se numea Antioh. El a fost cel care le-a denuntat imparatului Adrian pentru ca erau crestine. Imparatul le-a poruncit atunci sa ii aduca o jertfa zeitei Artemis.

Calendar ortodox joi 17 septembrie. Ce sfanta praznuim astazi

Pentru ca au refuzat, a poruncit sa fie omorate doar fiicele, pentru ca mama lor sa sufere si mai mult, nu doar chinurile pedepselor la care era supusa. Fetele au fost martirizate in anul 137. Cand au trecut in nefiinta, Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani si Agapis noua ani.

Sofia a luat apoi trupurile celor trei fiice si le-a ingropat pe un deal, in afara cetatii. Dupa trei zile de rugaciune la mormantul acestora, s-a stins din viata. Mormintele Sfintei Sofia si a fiicelor sale Pistis, Elpis si Agapis, au fost descoperite pe drumul roman Via Aurelia.

Calendar ortodox joi 17 septembrie. Deasupra lor a fost construita Biserica „Sfantul Mucenic Pangratie“. Incepand cu anul 1992, Sfanta Mucenita Sofia a devenit ocrotitoarea capitalei Bulgariei, conform antena3.ro.

Troparul Sfintei Mucenite Sofia si al fiicelor sale: Pistis, Elpis si Agapis

Mielusele cuvantatoare, prin mucenicie, v-ati adus Mielului si Pastorului, savarsind calatoria cea catre Hristos si credinta pazind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astazi savarsind pomenirea voastra cea sfanta, minunatelor, pe Hristos Il slavim.

Condacul Sfintei Mucenite Sofia si al fiicelor sale: Pistis, Elpis si Agapis

Sfintitele ramuri ale Cinstitei Sofia: Sfintele Pistis, Elpis si Agapis, cu darul au aratat ca intelepciunea elinilor este nebunie. Si prin nevointe aratandu-se biruitoare, s-au incununat cu cununa nepieritoare, de la Stapanul tuturor, Hristos.

Calendar ortodox joi 17 septembrie. Tot astazi, facem pomenirea:

  • Sfintei Mucenite Agatoclia;
  • Sfintilor Mucenici Maxim, Teodot si Asclipiodota;
  • Sfintei Lucia si Mucenicului Geminian, fiul ei;
  • Sfintei Mucenite Teodota;
  • Sfintilor 100 de mucenici;
  • Sfintilor episcopi Pilevs si Nil si a celor 46 de mucenici din Palestina;
  • Sfintilor Mucenici Haralambie si Pandoleon;
  • Sfintilor Mucenici Iraclid si Miron, episcopii Tamasului (Cipru).
loading...