Inaltarea Sfintei Cruci. Ce traditii si obiceiuri sunt la romani in aceasta zi. Conform spuselor din batrani, sunt cateva activitati care sunt interzise cu desavarsire astazi. Aceasta sarbatoare se mai numeste si Ziua Crucii. Este considerata drept data care vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei.

Se spune in popor ca de ziua Crucii se inchide pamantul. Azi dispar insectele, reptilele si plantele, care vor aparea din nou la lumina in primavara. Astazi iti oferim mai multe detalii despre niste superstitii din popor despre care sigur nu stiai prea multe informatii.

Inaltarea Sfintei Cruci – traditii si obiceiuri. Ce NU trebuie sa faci astazi

„In lumea satelor inca se mai crede ca, in aceasta zi, serpii, inainte de a se retrage in ascunzisuri, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o piatra nestemata, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, sustin specialistii in etnografie si folclor din cadrul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi.

Astazi preotul sfinteste via si butoaiele de vin, pentru ca si in viitor gospodarul sa se bucure de o recolta bogata. Strugurii din ultima tufa de vie NU trebuie culesi acum, altfel dispare norocul, conform stirileprotv.ro.

Inaltarea Sfintei Cruci. Ei sunt tinuti drept ofranda pentru pasarile cerului. Tocmai de aceea se numesc, in limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. In serile in care se culeg strugurii, oamenii fac focuri din vita uscata si petrec in jurul lor cu mancare, bautura si muzica.

In data de 14 septembrie, se sfintesc la biserica: busuiocul, menta, maghiranul si cimbru. Acestea sunt considerate plante magice. Ii apara pe credinciosi de diverse boli, vegheaza asupra pasarilor si animalelor din ograda. Cine munceste de ziua aceasta, isi va atrage asupra lui primejdiile.

Inaltarea Sfintei Cruci. Tot astazi se sfintesc si niste monede, care sunt apoi pastrate in portofel, alaturi de o cruciulita. Acestea aduc belsug si spor in munca. De Ziua Crucii este interzis sa se consume: usturoi, nuci, prune si pestele. Biserica recomanda sa se tina post negru, aspru. Asa se poate aduce vindecarea sufletului si a trupului.

loading...