Calendar ortodox marti 15 septembrie. Astazi sarbatorim un sfant mare. S-a nascut in 1568, in orasul Raguza din Dalmatia. Dupa moartea tatalui sau, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos s-a mutat impreuna cu mama sa in Ohrida, la sud de Dunare.

Cand a implinit varsta de 15 ani, a intrat in manastirea Maicii Domnului din Ohrida. Dupa ce a trait cinci ani in aceasta manastire, a ajuns in Muntele Athos, la Manastirea Pantocrator. Aici s-a calugarit si a primit numele de Iosif.

Patriarhul de Constantinopol l-a ales sa fie egumen pentru marea lavra a Sfantului Stefan din Adrianopol. Dupa sase ani a fost pus egumen in marea lavra romaneasca Cutlumus.

A fost trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitropolit al Timisoarei. Asezarea in scaun a avut loc in data de 20 iulie 1650. In anul 1653 s-a retras la Manastirea Partos, aproape de Timisoara. Aici a mai trait inca trei ani, apoi si-a dat sufletul in mainile Domnului.

Calendar ortodox marti 15 septembrie. Ce sfant mare sarbatorim astazi

Conform Traditiei, in momentul trecerii sale la cele vesnice, clopotele manastirii au inceput sa bata singure. A fost inmormantat in naosul bisericii manastiresti. In anul 1956, moastele sale au fost stramutate si duse in Catedrala mitropolitana din Timisoara.

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos a fost trecut in randul sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Evenimentul s-a petrecut pe 28 februarie 1950, scrie antena3.ro.

In urma unei cereri a Ministerului de Interne din anul 1997, Sfantul Sinod a aprobat ca Sfantul Ierarh Iosif cel Nou sa fie si patron al pompierilor. Acest lucru are legatura cu salvarea de la incendiu a unei parti din orasul Timisoara. Minunea respectiva este mentionata si in Acatistul inchinat sfantului.

„Ca sa arati marea ta milostivire pentru turma ta si ravna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o impresurau, atunci cand parjolul focului s-a intins sa cotropeasca toata cetatea Timisoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugaciunea ta mai fierbinte decat valvataia focului, scapand neatinsa biserica slujirii tale si oprind, prin ploaie napraznica, pe care cerul a trimis-o tie in ajutor, intinderea focului“ (Icosul 7).

Calendar ortodox marti 15 septembrie. Tot astazi, facem pomenirea:

  • Patimirii Sfantului Marelui Mucenic Nichita Romanul;
  • Sfantului Cuvios Filotei, preotul;
  • Sfantului Porfirie;
  • Aflarii moastelor Sfantului Acachie, episcopul Melitinei;
  • Sfantului Mucenic Maxim;
  • Aflarii moastelor Sfantului Mucenic Stefan;
  • Sfantului Cuvios Gherasim, ctitorul Manastirii Survia;
  • Sfantului Mucenic Ioan Criteanul;
  • Sfantului Visarion, arhiepiscopul Larisei, facatorul de minuni.
loading...