Sindromul Tourette. Cand se gandesc la aceasa afectiune, majoritatea oamenilor cred ca este vorba doar despre injurat necontrolat. In realitate, sindromul este mult mai complex. Se caracterizeaza prin ticuri vocale si motorii care se modifica frecvent. Multi oameni de stiinta cred ca este o afectiune cu transmitere genetica. Cauza exacta nu se cunoaste cu precizie.

Sindromul Tourette. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala

Sindromul se intalneste la toate rasele. Baietii sunt de 3-4 ori mai afectati decat fetele. Pacientii pot prezenta un risc genetic de a dezvolta alte tulburari cum ar fi depresii sau abuzul de substante. Nu exista inca niste teste specifice de diagnosticare. Diagnosticul se stabileste pe baza observatiei simptomelor pacientului.

Sindromul Tourette. Nu exista nici un test prenatal care poate stabili vulnerabilitatea genetica la aceasta afectiune. Simptomele pot persista chiar si pe tot parcursul vietii. Afectiunea nu este degenerativa si nici nu pune in pericol viata.

Acest sindrom se mai numeste si Gille de la Tourette. El determina oamenii sa emita sunete si sa faca miscari repetate incontrolabil. Aceste ticuri motorii si vocale apar din cauza unei leziuni a sistemului nervos. De obicei, boala incepe sa se manifeste in copilarie, in intervalul cuprins intre cinci si noua ani

Sindromul Tourette. Oamenii de stiinta au descoperit aceasta afectiune relativ recent. Mai precis, in jurul anilor 1980. Ea afecteaza intre 1 si 3% din populatie. Chiar daca specialistii nu stiu de ce apare aceasta boala, se stie ca are o legatura stransa cu genetica.

Acest sindrom este mai mult decat tulburare nervoasa obisnuita, pentru ca afecteaza toate aspectele vietii, mai ales pe cele sociale. Persoanele cu sindrom Tourette au ticuri pe care nu le pot controla, care pot fi miscari repetitive, sunete sau cuvinte. Persoanele cu aceasta afectiune mai au obiceiul sa ridice si din umeri necontrolat.

Sindromul Tourette. Cateva exemple de ticuri sunt:

  • Clipitul foarte des
  • Tragerea nasului
  • Tusea
  • Dregerea vocii
  • Repetarea frazelor
  • Gesturi si insulte obscene

Ticurile se pot schimba sau chiar se inrautatesc de-a lungul timpului. Adesea, aceste persoane sufera si de tulburari cu deficit de atentie si impulsivitate. De asemenea, exista un istoric familial de tulburari obsesive sau chiar acelasi sindrom, sustine dozadesanatate.ro.

loading...