Calendar ortodox vineri 11 septembrie. Astazi, romanii crestin ortodocsi praznuiesc o sfanta importanta pentru poporul nostru. Sfanta Teodora era casatorita. Cazand in adulter, constientizandu-si starea de pacat, a luat decizia de a se inchinovia unei manastiri de calugari. Taindu-si parul si imbracand haine barbatesti s-a inchinoviat in manastirea Octodecatos. Acolo si-a luat numele de Teodor.

A uimit toata obstea de monahi cu nevointele, cu postul si cu lacrimile de pocainta. O tanara de moravuri indoielnice l-a acuzat, pe nedrept pe „Teodor” ca a lasat-o insarcinata. Monahul nu a incercat in vreun fel sa se dezvinovateasca. A acceptat sa plece din manastire. Sfanta a petrecut apoi sapte ani intr-o padure pustie, crescand copilul acelei femei.

Calendar ortodox vineri 11 septembrie. Sarbatoare importanta la romani

In tot acest timp a biruit prin rugaciuni fierbinti toate ispitele care erau venite din partea diavolului. Dupa sapte ani, staretul manastirii l-a primit inapoi. Asa a revenit in manastire monahul „Teodor”. Dupa doi ani, el a decedat. Abia atunci toti fratii au vazut ca el era, de fapt, o femeie.

Un inger al Domnului i-a descoperit atunci egumenului taina adevarata a Sfintei Teodora. Sotul Sfintei, dupa ce aceasta a fost ingropata, a ales sa traiasca drept pustnic in chilia sotiei lui, pana la moarte. Sfanta Teodora din Alexandria a plecat la Domnul in anul 490, conform antena3.ro.

Calendar ortodox vineri 11 septembrie. Sfantul Eufrosin Bucatarul este si el praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 11 septembrie. A trait in secolul al IX-lea, intr-o manastire din Palestina. Slujba sa ca monah era aceea de bucatar. Pentru smerenia si dragostea pe care le manifesta in aceasta meserie, Dumnezeu a lucrat o minune. A ingaduit ca acesta sa fie vazut in Rai de catre un alt parinte din manastire.

Calendar ortodox vineri 11 septembrie. Se spune astfel in Sinaxar ca, in vedenie, apropiindu-se de Eufrosin preotul, l-a intrebat: „Frate, Eufrosine, ce este aceasta? Nu cumva acesta este raiul?” Raspuns-a Eufrosin: „Asa este, parinte, raiul lui Dumnezeu este”. Iarasi l-a intrebat preotul: „Dar tu cum te-ai aflat aici?” Raspunse acest bucatar, Eufrosin: „Pentru bunatatea cea mare a lui Dumnezeu sunt salasluit ca sa locuiesc aici, pentru ca locasul alesilor lui Dumnezeu este acesta”.

Si a zis preotul: „Nu cumva ai vreo stapanire peste frumusetile acestea?” Si a zis Eufrosin: „Pe cat pot, pe atata dau dintr-acestea pe care le vezi”. Zis-a lui preotul: „Oare poti sa-mi dai mie ceva dintr-acestea?” Si i-a grait Eufrosin: „Cele ce poftesti, ia-le cu darul Dumnezeului meu”. Atunci preotul a aratat cu mana spre mere si luand Eufrosin trei mere, le-a pus in basmaua preotului, zicandu-i: „Primeste cele ce ai cerut si te indulceste”.

Calendar ortodox vineri 11 septembrie. Tot in aceasta zi facem pomenirea:

  • Sfintilor Mucenici Diodor, Diomid si Didim;
  • Sfintei Mucenite Ia;
  • Sfintilor Dimitrie si Evantia sotia sa si Dimitrian fiul lor.
loading...