Calendar ortodox duminica 16 august. Sarbatoare mare la romani, dupa Adormirea Maicii Domnului. Ii sarbatorim pe sfintii care au schimbat istoria Romaniei. Rolul lor a fost decisiv in apararea credintei pe teritoriul tarii.

In data de 15 august 1992, Constantin Brancoveanu, fiii sai si sfetnicul Ianache au fost declarati sfinti de catre Biserica Ortodoxa Romana. Ei sunt sarbatoriti pe 16 august pentru a nu coincide cu sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

Calendar ortodox duminica 16 august. Sfintii care au schimbat istoria Romaniei

In data de 16 august 2020 ii sarbatorim pe Sfintii Martiri Brancoveni. Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, sunt praznuiti de catre crestinii ortodocsi. Domnia lui Constantin Brancoveanu a inceput sub semnul aparitiei Bibliei in limba romana, in anul 1688.

El si-a asumat rolul de protector al tiparului si scolilor din Muntenia, dar si din Transilvania. A dat Bucurestiului o noua Academie Domneasca. A transformat scoala de la Sf. Sava in „colegiu public pentru pamanteni si straini”, cu o programa asemanatoare celei din institutiile de grad superior.

Calendar ortodox duminica 16 august

L-a adus de la Istanbul pe Andrei, care era viitorul mitropolit Antim Ivireanul. Sub indrumarea lui se vor tipari numeroase carti in limbile romana, greaca, slavona, georgiana si chiar araba. A ctitorit numeroase biserici si manastiri.

Calendar ortodox duminica 16 august. Printre ele se numara si: bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni, Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Bucuresti, acolo unde odihnesc sfintele sale moaste.

„De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor!”, iar catre fiii lui a rostit: „Fiilor, fiti barbati! Am pierdut tot ce aveam pe asta lume. Nu ne-au mai ramas decat sufletele. Sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le ducem curate inaintea fetei Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Sa spalam pacatele noastre cu sangele nostru!”, a rostit Brancoveanu, inainte sa moara ca un martir, scrie antena3.ro.

loading...