O intamplare inedita a avut loc pe Transfagarasan. Daca nu s-ar fi fotografiat cu „captura”, toata lumea ar fi spus ca e doar o simpla poveste. Este vorba despre un barbat din Targu-Carbunesti, care a gasit o ciuperca uriasa.

O zi obisnuita prin padure s-a transformat intr-o adevarata aventura. Un barbat din Targu-Carbunesti a descoperit o ciuperca uriasa intr-o zona turistica situata la poalele muntilor Parang.

Desi este comestibila, barbatul a ales doar sa se fotografieze cu manatarca, apoi a aruncat-o in padure, potrivit realitatea.net.

”Se vedea ca este batrana. Nu am luat-o acasa, noi luam doar ciupercile tinere, mai frumoase, care ajung si la trei kilograme. Eu am gasit-o, la Obarsia Lotrului. Sunt aici la cules de ciuperci, cu sotia. Mergem frecvent. Ne-am fotografiat cu ea si am aruncat-o. M-a surprins marimea ei. Am cantarit manatarca si am vazut ca are cinci kilograme. Am gasit si albe, mari, o frumusete. Marti am gasit 30 de kilograme de calitatea I, eu cu sotia, aici se fac bani la greu”, a declarat Viorel Daniel Dăianu, un lacatus mecanic din Targu-Carbunesti.

Ce este manatarca

Boletus edulis este o ciuperca comestibila, din increngatura Basidiomycota, in familia Boletaceae si de genul Boletus, numita in popor in primul rand hrib, hrib cenusiu sau manatarca, a carei nume generic este derivat din cuvantul latin (latina boletus=burete), fiind insasi transliterat de la cuvantul din greaca veche (greaca βωλίτης=ciuperca de sol), epitetul provenind de la cuvantul latin (latina edulis=comestibil).

Ea coabiteaza, fiind un simbiont micoriza (formeaza micorize pe radacinile arborilor).

Buretele mai are si alte denumiri romanesti, printre care se se numara: copita, mitarca, pitarca sau pitoanca. Denumirea de „hrib” provine din limba slava, iar cea de „manatarca” prin intermediarul bulgar din cuvantul grecesc manitaria insemnand „ciuperci” (in genere), a se vedea si termenul mana, potrivit Wikipedia.

loading...