Calendar ortodox 14 august 2020. Romanii sarbatoresc un sfant mare, chiar inainte de data de 15 august. Sfantul Proroc Miheia a facut parte din tribul lui Iuda. El este cunoscut si sub numele de „Moresitul”. Acesta vine de la numele satului in care s-a nascut: Moreset.

Sfantul a prorocit 84 de ani, cu 660 inainte de intruparea Domnului. Miheia a trait in aceeasi perioada cu prorocii Isaia, Amos si Osea. Numele de Miheia inseamna cel care este de la Dumnezeu. Si-a desfasurat activitatea in timpul domniei a trei regi: „cuvantul Domnului care a fost catre Miheia din Moreset in vremea domniei lui Iotam, Ahaz si Iezechia, regii lui Iuda, cand a avut vedenie pentru Samaria si Ierusalim” (Miheia 1:1).

Calendar ortodox 14 august 2020. Ce sfant mare sarbatoresc romanii

Miheia l-a mustrat aspru pe Ahav, imparatul Samariei, pentru viata sa pacatoasa. Din aceasta cauza este nevoit sa se retraga in munti pentru a nu fi ucis. El este si cel care a prezis distrugerea Samariei si a Ierusalimului. Cea mai importanta profetie este aceea despre Betleem, ca loc al nasterii Domnului (Miheia V, 1).

Dupa moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis chiar de catre fiul acestuia. A fost inmormantat in satul sau, Moreset. In timpul domniei imparatului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistica. In aceasta a vazut unde sunt ascunse moastele Prorocului Miheia si cele ale Prorocului Avacumm, scrie antena3.ro.

Calendar ortodox 14 august 2020. „Cu stralucirile dumnezeiestii insuflari celei de Sus fiind luminat, cele viitoare le-ai vestit, vazandu-le ca si cum ar fi fost acum, vrednicule de minune” (Mineiul pe August, Utrenie, canon, peasna a 4-a, irmos, p. 168).

Tot pe 14 august, serbam Inainte praznuirea Adormirii Maicii Domnului si facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei;

– Aducerii cinstitei Cruci in palatul imperial din Constantinopol;

– Sfantului Mucenic Ursichie;

– Sfantului Mucenic Simeon Trapezunteanul.

loading...