Calendar ortodox 13 august. Sfantul Tihon de Zadonsk s-a nascut in anul 1724 in Rusia. Parintii lui erau crestini. A primit la nastere numele de Timotei.

Din cauza mortii tatalui sau, diaconul Savelie Chirilov, familia a pierdut sustinerea materiala. Acesta va fi, de fapt, si motivul pentru care Domnica, mama sa, a fost la un pas sa il dea pe Sfantul Tihon unui vizitiu, pentru a-l creste.

Sfântul a absolvit seminarul in anul 1754. In acea perioada, scolastica era inca la moda. A fost apoi profesor de retorica in seminar, din anul 1754 pana in 1758. Cel din urma a fost anul cand a intrat in monahism, primind numele de Tihon.

Calendar ortodox 13 august. Ce sfant sarbatoresc romanii inainte de 15 august

A devenit arhimandrit si egumen al Manastirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an de zile. Din 1763, a fost episcop de Voronej si Eletk, timp de patru ani si jumatate.

Cand a ocupat aceasta functie, a luptat impotriva ereticilor si a paganismului. A dezvoltat invatamantul din zona in care pastorea si s-a ingrijit sa aiba in eparhia sa preoti competent.

Calendar ortodox 13 august. S-a decis sa se retraga in singuratate in anul 1769, la Manastirea Bogoroditk din Zadonsk. S-a adancit apoi in rugaciune si viata ascetica. De multe ori a fost vazut cu chipul stralucind, in extaz duhovnicesc.

Sfantul Tihon de Zadonsk a trecut la cele vesnice pe 13 august 1783. L-au inmormantat intr-o cripta, sub altarul Manastirii Bogoroditk. A fost trecut in randul sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe 25 mai 1861, scrie antena3.ro.

Calendar ortodox 13 august. Tot astazi, facem pomenirea:

– Imparatesei Irina, ctitora Manastirii Pantocrator;

– Sfantului Cuvios Dositei;

– Sfantului Cuvios Dorotei de Gaza;

– Sfintei Evdochia, imparateasa;

– Sfantului Cuvios Serida, egumenul manastirii din Gaza;

– Sfantului Mucenic Coronat;

– Icoana Maicii Domnului cu sapte sageti;

loading...