Mitul celor 10.000 de pasi pe zi. Asa se spune de ani buni, dar care este, de fapt, adevarul? Cea mai noua descoperire a oamenilor de stiinta pare sa contrazica tot ceea ce se stia pana acum. Cati pasi trebuie, de fapt, sa parcurgem pentru o viata sanatoasa? Conform datelor obtinute, in ecuatie intra si niste elemente la care putini s-au gandit pana acum.

Cati pasi trebuie, de fapt, sa parcurgem pentru o viata sanatoasa

Noile cercetari indica faptul ca numarul pasilor pe care trebuie sa ii facem poate fi dependent de varsta noastra. Oamenii de stiinta au observat recent un fenomen interesant. Femeile care au facut 4.400 de pasi in fiecare zi au avut o rata de deces cu pana la 41% mai mica decat cele care au mers cu 1.700 de pasi mai putin.

„Este un numar foarte mic de pasi, aproape oricine poate face acest lucru. Acest numar a fost mai putin bazat pe stiinta decat pe scopurile de marketing”, a spus I-Min Lee, autorul principal al noului studiu si epidemiolog in cadrul Departamentului de Medicina Preventiva al Spitalului Brigham si al Women’s Hospital din Boston.

Mitul celor 10.000 de pasi pe zi

Specialistii au strans date de la aproape 17.000 de femei. Acestea au varsta medie de 72 de ani. Timp de sapte zile au purtat pe solduri dispozitive care numarau pasii, precum si viteza. Acestea au fost apoi urmarite atent timp de patru ani sau mai mult. In acest interval, 504 dintre femei au murit.

Conform datelor, dintre aceste decese, 275 de femei au facut parte din grupul celor mai putin active si au avut o medie zilnica de numai 2.700 pasi.

Participantele cu o activitate scazuta au cel mai mare risc de deces, a aratat studiul. Femeile care au parcurs in medie 4.400 de pasi pe zi au avut o rata de 41% mai mica de deces. Pe masura ce numarul de pasi creste, riscul de mortalitate scade.

Cele mai bune rezultate le-au avut femeile care faceau 7.500 de pasi zilnic. Dupa ce depaseau acest nivel, cercetatorii nu au mai observat beneficii suplimentare asupra sanatatii, scrie peroz.ro.

loading...