Calendar ortodox 10 august 2020. Astazi este sarbatoare mare la romani. Multi isi sarbatoresc si ziua onomastica. Toti cei care poarta numele de Laurentiu sau Laurentia au motiv de sarbatoare. In aceasta zi, este praznuit unui dintre cei mai mari sfinti mucenici ai crestinatatii: Sfantul Lavrentie. Este mare facator de minuni si grabnic ajutator.

Sfantul Lavrentie a trait in secolul al III lea si a fost arhidiaconul episcopului Sixt, conform crestinortodox.ro. Din cauza persecutiei crestinilor, episcopul Sixt a fost inchis in temnita, impreuna cu doi dintre diaconii sai.

Calendar ortodox 10 august 2020. Sarbatoare mare la romani

Atunci, Arhidiaconul Lavrentie a spus catre Sixt:

Unde mergi, Părinte, fără fiul tău? Unde grăbești, Preasfinţite, fără al tău arhidiacon?„. Episcopul i-a raspuns: „Nu fiule, nu te părăsesc, dar lupte încă și mai mari te așteaptă. Noi, ca bătrânii, ne-am angajat într-o lupta ușoară. Dar pe tine, tânăr viguros, te așteaptă o victorie și mai plină de glorie asupra tiranului. Nu mai plânge. Peste trei zile Diaconul îi va urma Preotului„.

Dupa ce acestia au fost arestati, Lavrentie a vandut vasele bisericii si a impartit apoi banii saracilor. Cand Sixt era dus spre a i se taia capul, Sfantul Lavrentie i-a iesit in cale si i-a strigat: „Nu mă lasă, Părinte Sfânt, pentru că am împărțit deja comorile pe care mi le-ai încredințat„.

Calendar ortodox 10 august 2020. A fost apoi luat de soldati si i s-a cerut sa-i daruiască imparatului comorile despre care vorbise. Lavrentie a chemat atunci schiopii, orbii si bolnavii care se bucurasera de banii primiti.

Ce rugaciune sa spui ca sa iti mearga bine astazi

Imparatul s-a infuriat si i-a cerut sa se inchine idolilor. Pentru ca sfantul a refuzat, a fost aruncat in temnita. Aici l-a vindecat de orbire pe Lucillus si apoi l-a botezat. Dupa tortura indelungata, Lavrentie a fost intins pe un gratar asezat pe carbuni aprinsi. Cand soldatii atatau focul, el i-a spus imparatului: „Învață că acest jăratec mă răcorește dar pe ține te va chinui veșnic. Acum că sunt ars pe o parte, întoarce-mă pe partea cealaltă!„.

Calendar ortodox 10 august 2020. Dupa ce a fost intors si pe partea cealalta, a rostit o ultima rugaciune: „Mulțumesc Ție, Iisuse Hristoase, pentru că m-ai învrednicit să întru pe porțile Împărăției Tale„, apoi si-a dat duhul. El este reprezentat acum in icoane cu cadelnita cu jar in mana, cadind si inmiresmand Biserica lui Hristos, scrie romaniatv.net. Daca vreti sa va mearga bine astazi, trebuie sa cititi Canonul de rugaciune catre Sfantul Mucenic Laurentiu Arhidiaconul.

loading...