Baba Yaga. Unul dintre cele mai infricosatoare mituri ale popoarelor slavice a starnit curiozitatea oamenilor din intreaga lume recent. Asta s-a intamplat datorita lui Keanu Reeves. Indragitul actor a dat lovitura cu seria de filme John Wick, in care personajul interpretat mai este poreclit la fel ca acest personaj. Doar rostirea acestui nume starneste groaza in pelicula, asa ca multi s-au intrebat care este, de fapt, adevarata legenda.

Baba Yaga. Cine este, de fapt, vrajitoarea facuta celebra de Keanu Reeves

Acest personaj este unul extrem de interesant pentru specialisti. Folclorul rus a dat cel mai bizar personaj de legenda. In mod normal, in basme, personajele se impart in doua categorii: personaje pozitive si personaje negative. Insa, aceasta baba reuseste sa fie imprevizibila, sa ajute si sa duca la bun sfarsit fapte ingrozitoare in acelasi timp.

Baba Yaga. Cea mai cunoscuta legenda este cea in care o ajuta pe o tanara numita Vasilisa. Aceasta avea o viata chinuita, traia alaturi de mama vitrega si de surorile vitrege, care o urau teribil. Cele trei planuiesc sa o ucida si o trimit la cabana babei. Casa este una oribila, cu picioare de gaina, iar aspectul fizic al vrajitoarei ar pune pe oricine pe fuga.

Baba Yaga. Batrana o supune unor probe pe frumoasa Vasilisa, apoi o ajuta. Ii da unul dintre felinarele care ii lumineaza casa, tanara se intoarce acasa, iar craniul le inghite pe mama si surorile ei. Asadar, batrana ii acorda ajutorul personajului pozitiv, dar o face intr-un fel in care ar speria pe oricine.

Baba Yaga. Folclorista Joanna Hubbs sustine ca aceasta ambiguitate a Babei este direct legata de feminitatea acesteia. Feminitatea ei este legata de lumea naturala. Dupa cum a sustinut si Andreas Johns, cel care a scris mai multe carti importante despre acest personaj: „Hubbs… discuta despre ea ca un aspect al marii mame zeite, a carei natura duala de mama si vrajitoare canibala reflecta un «paradox fundamental al naturii»”, conform vice.

loading...