Pensii 2020. Traim intr-o perioada in care totul parca este incert. Pandemia a adus cu ea si o lovitura financiara globala a carei proportii sunt inca greu de estimat. Mii de persoane si-au pierdut locurile de munca sau au intrat in somaj tehnic. Cu toate acestea, acum s-a aflat si o veste buna pentru milioane de romani. Se intampla acum cu banii de pensie.

Pensii 2020. Veste buna pentru milioane de romani. Se intampla acum cu banii de pensie

Cei de la profit.ro anunta ca valoarea activelor totale aflate in administrare, la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns la 62,55 miliarde de lei. Asta inseamna un total de 12,96 miliarde de euro, la data de 31 martie 2020, in crestere cu 17,56% fata de martie 2019. Aceasta evolutie pozitiva, pe trend ascendent este o veste uriasa pentru milioanele de romani care cotizeaza in acest moment.

Ce inseamna, de fapt, pilonul II de pensii private

Pensii 2020. Pilonul I este vechiul sistem de pensii de stat, obligatoriu. Din suma cu care contribui la Pilonul I, o parte a fost redirectionata catre un fond de pensii administrat privat. Acesta este, de fapt, Pilonul II sau pensia obligatorie. Exista si un Pilon III de pensii, privat si facultativ. La acesta poti contribui lunar cu bani din propriile tale venituri.

Incepand cu iunie 2007, in sistemul pensiilor facultative Pilon III poate deveni participant orice persoana care castiga venituri dintr-o activitate profesionala impozitata. Printre acestea se numara: salariatii, persoanele care lucreaza pe cont propriu sau care obtin venituri din alte activitati.

Pensii 2020. Pensia facultativa Pilon III este destinata cresterii resurselor financiare disponibile la varsta pensionarii. Spre deosebire de pensiile private obligatorii din Pilonul II, legislatia privind pensiile facultative din Pilonul III nu conditioneaza participarea in functie de varsta. Oricine are posibilitatea sa contribuie la un fond de pensii facultative cu pana la 15% din veniturile brute realizate lunar.

loading...