Legenda Sfantului Ilie. Este cunoscut in popor drept aducatorul de ploi sau carutasul cerului care fulgera si trazneste. Sfantul Ilie este celebrat de toti crestinii si este considerat un profet, mare facator de minuni aducator de ploi in vremea secetei. Mai este cunoscut si ca patron spiritual si protector al aviatorilor romani. In ziua de 20 iulie, peste 127.000 de romani isi sarbatoresc onomastica.

In calendarul ortodox este cunoscut ca Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Prin rugaciune si prin puterea incredintata de Dumnezeu a provocat o seceta cumplita in Israel, apoi a adus ploile care au salvat poporul de la pieire. Ilie s-ar fi nascut cu 850 de ani inainte de Hristos.

Legenda Sfantului Ilie. Locul nasterii ar fi dincolo de Iordan, in cetatea Tesve. De altfel, de la numele acesteia se trage si numele sau. Era din tribul lui Aaron. Se spune ca la nasterea sa a fost invelit in scutece de foc si i s-a dat sa manance o flacara, ca simbol al ravnei pentru Dumnezeu.

Legenda Sfantului Ilie. De ce este interzis sa mananci mere in aceasta zi

In perioada in care a trait el, Ahab, regele evreilor, era casatorit cu printesa feniciana Isabela. Aceasta se inchina zeului Baal, iar regele a decis, de dragul frumusetii ei, sa oblige tot poporul sa faca la fel. Nu s-a oprit aici si i-a persecutat pe Prooroci si pe cei care isi pastraseza credinta originala.

Legenda Sfantului Ilie. Sfantul Ilie s-a rugat la Dumnezeu, apoi s-a retras pe malul raului Cherit. In urma lui, o seceta cumplita s-a abatut asupra oamenilor. Dupa trei ani si jumatate, poporul s-a intors la Dumnezeu si asa a venit ploaia care a oprit foametea. De altfel, se pare ca Ilie a savarsit nenumarate minuni de-a lungul vietii, dar si dupa ce s-a ridicat la ceruri intr-un car de foc.

După trei ani şi jumatate, poporul iudeu şi-a recunoscut greşeala de a se fi închinat zeului Baal, iar Dumnezeu a răsplătit rugaciunie lui Ilie cu o ploaie care a răcorit pământul şi foametea a încetat. Traditiile populare ale romanilor spun ca in aceasta zi se culeg plantele de leac si busuiocul. Se sfintesc la biserica, apoi se pun la uscat la streasina casei, in pod sau in camara.

Legenda Sfantului Ilie. Femeile impart porumb fiert si mancare pusa neaparat in farfurie decorata cu flori de vara. La fel trebuie sa fie si cana plina cu apa, de care se leaga si o ata rosie, pentru sufletul mortilor pomeniti. Tot astazi se culege si se gusta prima data mierea produsa in acest an, conform ziarulunirea.ro.

In credinta populara, marul este copacul Sfantului Ilie. Tocmai de aceea in aceasta zi este interzis cu desavarsire sa se manance sau sa se culeaga mere noi. De asemenea, nu este voie nici sa se loveasca unul de altul, pentru ca altfel va veni grindina sa distruga recoltele. Daca totusi trebuie sa strangeti de pe jos mere, trebuie duse la biserica pentru a fi sfintite.

loading...