Starea de alerta va fi prelungita cu inca 30 de zile, a anuntat, miercuri, presedintele Klaus Iohannis. Aceasta masura a fostu luata deoarece situatia epidemiologica nu este bună.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cu ministrii, ca „situatia epidemiologica nu este buna” si se impune prelungirea cu 30 de zile a starii de alerta.

„Situația epidemiologică nu este bună. Ați văzut că am avut și astăzi (miercuri – n.r.) peste 600 de persoane cu COVID-19. Purtatul măștii, păstrarea distanței sunt metode sigure pentru oprirea răspândirii acestei epidemii. Este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Însă se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare”, a spus Iohannis.

Acesta a precizat că se dorește o continuare a măsurile care duc la revigorarea economică.

„Guvernul are în vedere noi măsuri care pun în practică programul de revigorare economică. Tot legat de revigorarea economică, este și discuția pe care o voi avea vineri și sâmbătă la Bruxelles”, a mai spus șeful statului.

Acesta a făcut un nou apel la populație: „Atenție! Protejați-vă, protejați-i și pe ceilalți”.

Regulament Stare de Alerta 17 iunie 2020:

 • Ramane obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca. Guvernul Romaniei, prin Ministerul Sanatatii, va pune la dispozitia autoritatilor administratiei publice locale necesarul de masti de protectie pentru familiile si persoanele defavorizate de pe raza unitatilor administrativ-teritoriale respective.
 • Toti cei care vin in Romania din tarile care nu se vor afla pe lista exceptiilor (va fi stabilita de Institutul de Sanatate Publica) vor sta in carantina la domiciliu impreuna cu familia.
 • Persoanele care vin in Romania din tarile care sunt pe lista exceptiilor sunt scutite de carantina/izolare, dar care, inaintea plecarii din tara respectiva, nu au stat cel putin 14 zile pe teritoriul acesteia, intra in carantina.
 • De asemenea, cei care fie au plecat din Romania si petrec o perioada mai scurta de 14 zile in alta tara eceptata de la izolare, fie au petrecut cel putin 14 zile cumulativ in tari eceptate nu intra in carantina/izolare la intrarea in Romania.
 • Cei care nu vor sa stea in carantina cu familia, pot cere carantina institutionalizata. De asemenea, persoanale aflate in izolare sau carantina in acest moment trebuie sa ramana acolo pana se incheie termenul de 14 zile.
 • Sunt interzise protestele, mitingurile, procesiunile sau concertele in spatii deschise, dar sunt si exceptii. Sunt permise antrenamentul in bazele sportive, cantonamentele, competitiile sportive (fara spectatori).
 • Raman in continuare deschise muzeele, bibliotecile, librariile, iar evenimentele culturale in aer liber sunt permise, dar cu respectarea unor reguli stabilite printr-un ordin comun de Ministerul Sanatatii – Ministerul Culturii.
 • Organizarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai daca ocupantii unei masini sunt membrii aceleiasi familii, iar organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanta de minimul 2 metri unul fata de celalalt, precum si cu purtarea mastii de protectie.
 • Este permisa slujba religioasa atat in interiorul cat si in exteriorul bisericii, cu respectarea unor reguli sanitare.
 • Se interzice participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 20 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica.
 • Sunt interzise grupurile mai mari de 6 persoane care nu fac parte din aceeasi familie – valabil in cazul pietonilor.
 • Este interzisa servirea clientilor in interiorul restaurantelor, hotelurilor si cafenelelor. Acestea pot servi clientii doar in regim de take away sau la terasa.
 • Poate fi instituita carantina in cladiri, localitati la cererea comitetelor judetene pentru situatii de urgenta.
 • Se suspenda activitatea operatorilor econimici desfasurata in spatii inchise in urmatoarele domenii: activitati in piscine, locuri de joaca si sali de jocuri.
 • In mall-uri raman inchise restaurantele, cafenelele, locurile de joaca, cinematografele si salile de jocuri de noroc.
 • Sunt suspendate zborurile spre Belgia, Franta, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii si Turcia, si din aceste tari catre Romania pentru toate aeroporturile din tara. Zborurile pot fi reluate doar daca INSP le adauga pe lista de exceptii dupa o analiza.
loading...