Efectele soarelui asupra parului si pielii. Stiam pana acum ca parul se decoloreaza daca stai mult timp in soare, iar pielea se bronzeaza. De multe ori ni s-a intamplat chiar sa ne bronzam atat de tare incat sa avem de suferit cateva zile bune.

Care sunt insa, de fapt, efectele soarelui asupra organismului uman, dincolo de ceea ce vedem? Ce se intampla, de fapt, cand stai la soare? Elementele care afecteaza atat parul cat si pielea sunt razele ultraviolete. Se pare insa ca fiecare persoana reactioneaza diferit la acest atac.

Asta pentru ca ambele parti ale corpului nostru se bazeaza pe un polimer pigmentat cunoscut de toata lumea drept melanina. Acesta are rolul de protectie si este o substanta esentiala in corpul omenesc.

Efectele soarelui asupra parului si pielii. Ce se intampla, de fapt, cand stai la soare

Melanina absoarbe si risipeste razele ultraviolete, tinandu-le departe de ADN-ul fragil al celulelor noastre, informeaza realitatea.net. Atentie totusi! In urma unei expuneri de lunga durata, ea se degradeaza si isi pierde culoarea. Putem observa asta foarte rapid si usor in cazul parului. Indiferent de nuanta naturala, podoaba capilara se decoloreaza in urma expunerii constante la soare.

Si, fiindca celulele care alcatuiesc firul de par sunt moarte, fiind compuse doar din lipide, apa, pigmenti si proteine, suvitele decolorate raman multa vreme in acest stadiu de degradare. Mai precis, pana cand parul va creste si le va inlocui. In cazul pielii, lucrurile se manifesta putin diferit. Cand celulele din piele sunt vii, pot reactiona si se pot adapta la expunerile cu raze UV.

Efectele soarelui asupra parului si pielii. Cand soarele loveste pielea, corpul emite un hormon ce formeaza legaturi cu celulele care dau nastere melaninei. Astfel determina sporirea protectiei. Acest pigment populeaza apoi straturile inferioare ale epidermei si va deveni mai inchis la culoare imediat ce se disperseaza in straturile superioare ale pielii. Asa apare, de fapt, bronzul.

Chiar daca organismul dispune de propriul mecanism de protectie, expunerea indelungata la soare poate deteriora ADN-ul celulelor din epiderma, Acest lucru poate duce la aparitia cancerului de piele. Bronzul si arsurile nu fac decat sa multiplice aceste riscuri. Daca planuiesti sa stai mult timp sub actiunea directa a razelor soarelui, crema de protectie solara nu ar trebui sa-si lipseasca din geanta.

loading...