Joburi roboti. Ai un loc de munca si te intrebi care sunt sansele sa te inlocuiasca un robot? Cercetatorii si-au pus aceeasi intrebare. Traim in era tehnologiei, am ajuns sa testam AI la un nivel pe care nu il credeam posibil in urma cu 30 de ani. Totul evolueaza extrem de rapid, dar asta nu este un motiv de bucurie pentru toata lumea. Atunci cand vine vorba de locurile de munca, milioane de oameni se afla in pericolul de a fi, eventual, inlocuiti cu roboti.

Joburi roboti. Ce loc de munca ai? Care sunt sansele sa te inlocuiasca un robot

Un robot nu are nevoie de pauza. Nu cere concediu sau salariu. Pare angajatul ideal. Insa, sunt si locuri de munca unde prezenta umana va ramane indispensabila chiar si in anii urmatori, anunta Digi24.ro. Potrivit acestora, un studiu facut de Institutul Mckinsey Global a prognozat ca circa 800 de milioane de angajati isi pot pierde slujbele in fata robotilor. Cauza principala o reprezinta dezvoltarea accelerata a automatizarii pana in 2030, anunta platforma Visual Capitalist.

Joburi roboti. Specialistii au insa si un scenariu moderat al prognozei. Conform acestuia, doar 400 de milioane de muncitori ar fi inlocuiti de roboti. Primii afectati de aceste schimbari vor fi operatorii masinilor industriale, administratorii si lucratorii în servicii. Surprinzator, cel mai putin afectate vor fi tarile sarace, fara investitii masive in tehnologie. Un grafic realizat cu datele din raportul Future of Jobs Report 2018, publicat de Forumul Economic Mondial, arata schimbarile uriase pe care le va aduce tehnologia. Toate aceste date sunt doar pentru urmatorii patru ani.

Joburi roboti. Este si o veste buna insa! Da, milioane de joburi vor fi pierdute, dar vor aparea si alte joburi noi. 133 de milioane de joburi noi, mai exact. Chiar daca anumite sarcini vor deveni inutile pana in 2030, talentele umane vor continua sa aiba valoare in alte domenii. Numarul slujbelor in productie, transport sau administratie este de asteptat sa scada. Insa exista potential de crestere a cererii de joburi in sanatate, stiinta, tehnologie si industria ospitalitatii.

loading...