Istoria monedei euro incepe inca de la sfarsitul anilor 1960. La acea vreme, Uniunea Economica si Monetara (UEM) reprezenta o ambitie recurenta pentru Uniunea Europeana. UEM presupune coordonarea politicilor economice si bugetare, aplicarea unei politici monetare comune, dar si utilizarea unei monede unice: euro. O astfel de moneda unica are mai multe avantaje majore, relateaza cei de la europa.eu.

Istoria monedei euro. Cu ce scop a fost creata, de fapt

Prin luarea unei astfel de masuri, intreprinderile pot face mai usor comert transfrontalier si economia evolueaza mai bine. Mai mult decat atat, consumatorii au mai multe oportunitati si posibilitati de alegere. Cu toate ca in perioada imediat postbelica parea ca s-a restabilit un echilibru valutar international, nu a durat mult. Tulburarile de pe pietele valutare amenintau chiar unul dintre pilonii principali ai  Comunitatii Economice Europene de la acel moment.

Istoria monedei euro. In 1979 a fost lansat Sistemul Monetar European (SME)EN. Acesta s-a bazat pe mentinerea cursurilor de schimb ale monedelor participante intr-un interval restrans. Dupa o perioada, sub presedintia lui Jacques Delors, guvernatorii bancilor centrale din tarile din UE au elaborat Raportul Delors. Acesta facea referire la modul in care ar putea fi realizata UEM. Propunea, de fapt, o perioada de pregatire in trei etape pentru zona euro, care acoperea perioada 1990-1999.

Istoria monedei euro. Noul tratat a fost convenit la Consiliul European de la Maastricht, din Tarile de Jos, in decembrie 1991. Moneda a fost lansata oficial la 1 ianuarie 1999, iar in primii ani a fost o monedă „invizibila”, utilizata doar pentru contabilitate si plati electronice. La 1 ianuarie 2002, au fost lansate monedele si bancnotele euro. Atunci, in cele 12 tari ale UE, a avut loc cea mai mare schimbare de monede din istorie. Din pacate insa, Romania nu a reusit nici pana in prezent sa ajunga aproape de intrarea in zona euro.

loading...