Vestea ca un incendiu a afectat serios Cetatea Rasnov in acest weekend a cazut ca un trasnet pentru multi turisti. Fie ca au fost deja sa viziteze locul, fie ca isi doreau sa ajunga acolo, au stat cu sufletul la gura sa vada deznodamantul. Din fericire, pompierii au reusit intr-un final sa stinga focul. A fost totusi afectat grav acoperisul unei constructii din cadrul cetatii. Chiar si asa, cu siguranta autoritatile se vor implica in refacerea locului atat de iubit de romani.

Cetatea Rasnov. Istoria uneia dintre cele mai frumoase cetati din Romania

De altfel, nu este primul hop peste care trece acest loc istoric. Intreaga lui existenta a fost presarata cu numeroase situatii periculoase. Rosenau, cum mai este cunoscuta cetatea, se afla in judetul Brasov. Este una dintre cele mai bine pastrate ansambluri fortificate din Transilvania, conform rador.ro. Cele mai vechi structuri care s-au pastrat pana in zilele noastre dateaza din secolul al XIV-lea. Este foarte probabil, spun specialistii, sa se afle chiar pe locul fortificatiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la inceputul sec. al XIII-lea.

Cetatea Rasnov. Conform ultimelor cercetari arheologice facute in 2010, se pare ca se confirma existenta pe Dealul Cetatii a celebrei ,,Comidava”. Aceasta era o asezare dacica mentionată intre ,,orasele stralucite ale Daciei” de catre geograful Claudius Ptolemeu din Alexandria Egiptului. In Evul Mediu, cetatea controla prin pozitia sa strategica accesul in Transilvania dinspre Valea Rasnoavei. Prima mentiune documentara dateaza din anul 1335.

Cetatea Rasnov. In anul 1612, a fost singura data cand cetatea s-a predat unor inamici. Atunci a fost ocupara de Gabriel Bathory, principele Transilvaniei. Cheia succesului a reprezentat-o faptul ca a taiat accesul celor dinauntru la apa potabila. Aceasta a fost, de fapt, marea slabiciune a celor care au trait aici. Dupa aceasta data, s-a sapat o fantana direct in interiorul cetatii, chiar in centru. Lucrarea a fost dificila, deoarece a fost nevoie sa se sape direct in piatra, la o adancime de 98 de metri.

Cetatea Rasnov a inceput sa devina o ruina in 1802, atunci cand un cutremur a distrus o parte din turnuri. La data de 2 august 1923, s-a decis daruirea cetatii catre Principele Mostenitor Carol al Romaniei. Localnicii sperau ca viitorul rege Carol al II-lea sa transforme locul intr-o resedinta si sa il aduca din nou la viata. Din pacate insa, suveranul nu a fost deloc interesat de acest loc. (sursa foto)

loading...