Astazi va prezentam inca un loc unic in Europa, care se afla in localitatea Sarata-Monteoru. Istoria acestul loc este strans legata de inceputurile exploatarii petrolului in Romania. Aici este amplasata singura mina de petrol functionala din Romania, dar si din Europa. O adevarata comoara vie, scriu cei de la historia.ro

Un loc unic in Europa. Cum arata acum mina de petrol de la Sarata-Monteoru

Drepturile de exploatare a petrolului din Sarata-Monteoru au fost trecute de la Grigore Constantinescu catre compania Steaua Romana, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Astfel s-a deschis o noua etapa a industriei din zona. Incepand din 1897, societatea a continuat in zona exploatarea petrolului prin puturi, dar a inceput sa sape si cateva sonde. Acestea insa nu au dat rezultatele mult visate. In timpul Primului Razboi Mondial, sondele au fost infundate, pentru a nu fi folosite de inamici. Abia in anul 1922 au fost repuse cateva puturi in functiune.

Un loc unic in Europa. A urmat o prima perioada de dezvoltare. Lucrarile la mina de petrol de la Sarata-Monteoru au inceput in 1925. Un put vechi a fost largit si adancit pana la 220 de metri, intr-un strat bogat de petrol, de 1,80 metri grosime. Aerisirea galeriei si a putului se facea complet manual. Transportul era realizat la acea vreme cu un troliu, cu galeti de lemn. Astazi, accesul pana la mina se face pe un drum de piatra, care este blocat, la un moment dat, de o bariera. Aceasta semnalizeaza, de fapt, intrarea in perimetru.

Un loc unic in Europa. In prezent, mina de petrol de la Sarata-Monteoru apartine de OMV Petrom. Din cei 4000 de metri de galerii, mai sunt in exploatare doar 1600. Oricine viziteaza acest loc interesant, poate vedea putul de acces in mina, dar si pe cel prin care se extrage petrolul din galerii. Daca ajungi in subteran, poti vedea straturile geologice, acumularile de petrol, pompa cat si alte instrumente folosite in exploatare.

Mina de la Sarata-Monteoru. Sursa foto: historia.ro
loading...