Statiunea Mamaia inainte de 1989. Acest loc de pe litoral s-a schimbat enorm in ultimii 50 de ani. Marturie stau atat fotografiile de arhiva, cat si povestile spuse de turistii care mergeau pe litoral in vremea lui Ceausescu. Inainte de 1989, majoritatea tinerilor preferau Costinesti, putini ajungeau la Mamaia. Acum acest loc este unul de lux, unde putini isi permit sa plateasca unele cazari cu preturi exorbitante. Sa nu uitam ca tot aici merg si cei mai bogati romani, pentru a se relaxa in liniste la malul Marii Negre.

Statiunea Mamaia inainte de 1989. Poze de arhiva

Cei de la click.ro ne prezinta o serie de poze arhiva. In ele se poate observa inclusiv evolutia geografica, deoarece, inainte de 1989, plaja din Mamaia era mult mai extinsa. Plajele erau bine intretinute in perioada regimului comunist. Erau numeroase spatii verzi, iar masinile erau putine prin statiune.

Hotel Rex in 1974. Sursa foto: Mihai Ionescu/vederidintrecut.blogspot.com

Nici comertul ambulant nu era atat de raspandit in statiunea Mamaia inainte de 1989. Astazi suntem invadati pe plaja de vanzatori, cu porumb, vata de zahar si tot felul de maruntisuri atractive pentru turisti. In centru, se gaseau locuri de odihna, cu banci, langa spatiile verzi. In anii ’70, oricine isi dorea putea sta la plaja chiar in fata faimosului Hotel Rex. Acum, din pacate pentru nostalgici, plaja este una privata, cu circuit inchis.

Vedere de pe Hotelul Parc, 1980. Sursa foto: Mihai Ionescu/vederidintrecut.blogspot.com

Nici macar Nicolae Ceausescu nu era atras de aceasta statiune, spre bucuria romanilor care se puteau relaxa in voie. Dictatorul a ales sa isi petreaca verile in Neptun, acolo unde avea loc o adevarata desfasurare de forte an de an. Acolo statea impreuna cu Elena si cu invitatii lor din iunie pana in septembrie.

Acum statiunea este complet schimbata fata de perioada comunista
loading...