Autostrada A2, denumita si Autostrada Soarelui, este o autostrada din Romania care leaga capitala București de Constanta, cel mai mare port al tarii. Incepand din 29 noiembrie 2012, este circulabila pe intreaga ei lungime de 201,98 km, pe ambele sensuri de mers.

Autostrada Soarelui incepe in estul Bucurestiului, in dreptul satului Catelu, Ilfov, traverseaza Câmpia Romana pana la Fetesti, traverseaza bratul Borcea, apoi Dunarea la Cernavoda, dupa care urmeaza un traseu prin Podisul Dobrogei pana in capatul estic, unde se uneste cu autostrada de centura a Constantei.

Construirea autostrazii A2 intre Bucuresti si Constanta a inceput in era comunista in timpul regimului condus de Nicolae Ceausescu. Primul tronson, Fetesti–Cernavoda, de aproximativ 18 km, a fost dat in folosinta in 1987. Acest tronson include un complex sistem de poduri si viaducte de autostrada si cale ferata peste Dunare si peste unul din bratele acestuia (Bratul Borcea). De fapt, autostrada trece pe langa podul istoric de cale ferata construit de catre Anghel Saligny in 1896, in timp ce noul pod folosit astazi separa cele doua sensuri ale autostrazii.

Ca si pe celelalte autostrazi din Romania si drumuri nationale, accesul pe A2 este conditionat de platirea taxei de vinieta. Pe langa aceasta taxa, autostrada A2 este singura autostrada din România care dispune de statie de taxare.

Taxarea suplimentara se face in regim deschis, si este obligatorie pentru utilizarea tronsonului Fetesti–Cernavoda, care cuprinde podurile peste Dunare. Statia de taxare de la Fetești este partial automatizata, plata putandu-se efectua prin SMS, online sau la unele benzinarii din tara, pana cel tarziu la sfarsitul zilei urmatoare trecerii, pastrandu-se si cate o banda pentru fiecare sens, unde se poate plati cu numerar la statia de 56 taxare.

Conform comunicatelor de presa ale CNAIR, banii sunt folositi in principal pentru intretinerea podului, dar si pentru administrarea, intretinerea sau modernizarea drumurilor de interes national. Taxele de trecere pe pod sunt calculate in functie de categoria, greutatea si numarul de locuri al autovehiculelor.

Cat costa taxa de pod Fetesti:

Autoturisme/Mf MTMA<=3,5t:

1 trecere: 13 RON
2 treceri: 26 RON
20 treceri: 208 RON

Mf 3,5 tone<MTMA<12 tone/microbuze:

1 trecere: 47 RON
2 treceri: 94 RON
20 treceri: 818 RON

Mf MTMA>=12 tone<=3 axe/Autocare:

1 trecere: 64 RON
2 treceri: 128 RON
20 treceri: 1114 RON

Mf MTMA>=12 tone,>=4 axe:

1 trecere: 91 RON
2 treceri: 182 RON
20 treceri: 1584 RON

*MTMA – Masa totala maxima autorizata

Unde se poate plati taxa de pod Fetesti

Taxa de pod Fetesti se poate plati online pe site-ul taxadepod.ro, in toate benzinariile Petrom si prin SMS la numarul 7577 taxa de trecere a podului de la Fetesti (e-Tarif – Peaj Fetești) trimitand numarul de inmatriculare scris legat fara spatii sau cratime (linii) urmat de un spatiu si numarul categoriei tarifare a autovehiculului (1 este pentru autoturisme si autovehicule sub 3,5 tone si cel mult 8 locuri).

Exemplu text SMS: B12ABC 1 la numarul 7577 pentru a achita taxa de autoturisme si autovehicule sub 3,5 tone.Taxarea nu se face imediat ci doar dupa ce vei confirma numarul de inmatriculare prin alt SMS, raspunzand cu textul DA!

loading...