Cea mai mare gaura neagra masurata vreodata a fost descoperita acum de oamenii de stiinta. Este un gigant care depaseste orice imaginatie. Dimensiunea ei ajunge la cea a intregului nostru sistem solar. De asemenea, aceasta gaura neagra este de 40 de miliarde de ori mai grea decat Soarele. Cantareste in total doua treimi din masa galaxiei noastre, anunta digi24.

Cea mai mare gaura neagra. Descoperirea care i-a uluit pe oamenii de stiinta

Gigantul care i-a uluit pe cercetatori se afla in centrul unei galaxii eliptice, numita Holm 15A. Aceasta este la o distanta totala de 700 de milioane de ani lumina de Terra. Oamenii de stiinta au urmarit pas cu pas miscarea stelelor in jurul aceste gauri negre. Asa au reusit sa creeze un model care le-a permis sa calculeze masa acesteia.

Holm 15A, galaxia care gazduieste cea mai mare gaura neagra, este o galaxie supermasiva eliptica. S-a format prin coliziunea repetata a mai multor galaxii spiralate, asa cum este si Calea Lactee. Holm 15A este situata, de fapt, in centrul unui nor de galaxii cunoscut de oamenii de stiinta drept Abell 85. In urma acestor coliziuni galactice, gaurile negre din centrul galaxiilor ajung să fuzioneze si ele. Asa isi maresc masa, ajungand la dimensiuni inimaginabile pentru om.

Astronomii au calculat ca Holm 15A ar fi luat nastere in urma coliziunii a opt galaxii. Acest proces a durat cateva miliarde de ani. Evenimentul colosal si de durata i-a permis gaurii negre din centrul galaxiei sa se dezvolte la asemenea dimensiuni nemaivazute.

loading...