Lacul Ochiul Beiului, un loc unic in Romania. Daca nu ai auzit pana acum de aceasta comoara ascunsa, atunci este momentul sa o treci pe lista. Lacul care nu ingheata niciodata este de un albastru ireal. Apa este atat de curata si de transparenta, incat poti vedea pana la fundul lacului. Numeroase legende fac referire la acest loc magic, iar localnicii cred inclusiv ca vindeca depresia.

Lacul Ochiul Beiului. Cum arata lacul care nu ingheata niciodata

Acest lac este, de fapt, alimentat constant de un izvor carstic subteran. Asa se explica faptul ca nu ingheata nici macar in toiul iernii, ne explica stiristul.com. Se afla in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, din judetul Caras Severin. Mai precis, il gasesti la limita Muntilor Aninei cu Muntii Locvei, pe Valea Raului Beiu. Tot aici, in zona, mai sunt foarte aproape si cascadele Beusnita si Bigar. Cea din urma este considerata una dintre cele mai frumoase cascade din lume.

Lacul Ochiul Beiului are o temperatura constanta situata intre 4 si 8 grade Celsius. Aici vin in fiecare an o multime de pasari migratoare, precum starcii cenusii sau ratele salbatice. Se afla la o altitudine de 310 metri. Are forma unui crater oval sau a unui ochi. Diametrul total este de 15 metri si are o adancime maxima de 3,5 metri. Legat de numele acestui lac exista si o legenda veche.

Legendele despre Lacul Ochiul Beiului sunt numeroase. Cea mai cunoscuta este cea care spune ca, in vremea Imperiul Otoman, un oras sau o provincie era condusa de un bei. Fiul unui bei din zona s-a indragostit pana peste cap de fiica unui cioban. A decis sa o rapeasca pe tanara si a inchis-o in Turnul Mare din Cheile Nerei. Totusi, in toiul noptii, fata fugit folosindu-se de o funie impletita din propria rochie. Beiul a poruncit atunci ca fata sa fie ucisa. Fiul lui, suferind din dragoste, a fugit in padure, unde a plans pana a facut un lac din lacrimile lui.

loading...