Intotdeauna au existat si vor exista in continuare tot felul de curiozitati despre persoanele cu par roscat. Se spune in popor ca nu au suflet sau ca sunt cumva insemnati de soarta. Inca, ceea ce au descoperit recent oamenii de stiinta, i-a uluit. Putini se asteptau la asa ceva. Persoanele cu acest tip de par sunt extrem de rare. Se pare ca reprezinta doar 1-2% din totalul populatiei lumii, conform yoda.ro.

Par roscat. Curiozitati despre persoanele cu acest tip de par. Ce au descoperit oamenii de stiinta

In istoria recenta, cercetatorii credeau ca o singura gena este, de fapt, cea responsabila de culoarea roscata a parului. Faptul că exista totusi atat de putine persoane roscate era pentru ei un mister de nedeslusit. Un studiu realizat de curand de cercetatorii de la Universitatea Edinburgh a uluit lumea stiintifica. In el se arata ca adevarul este cu totul altul fata de cel cunoscut pana acum. In aparitia acestui tip de par roscat sunt implicate mult mai multe gene, unele descoperite abia cu aceasta ocazie.

Oamenii de stiinta care au facut acest studiu a fost analizat informatii genetice furnizate de UK Biobank. In el au inclus un total de 350.000 de persoane. Apoi au comparat ADN-ul persoanelor roscate cu al celor care au parul blond, brunet sau saten. Asa au reusit sa observe ca exista, de fapt, 8 gene diferite intre roscati si bruneti. Pana acum se credea ca doar gena MC1R da culoarea roscata a părului.

Pana acum se credea ca orice persoana care a mostenit de la parinti cele doua versiuni ale acestei gene va avea cu siguranta par roscat. Se pare insa ca este nevoie de un cumul de gene, care pot activa sau nu aparitia acestei culori speciale. Tocmai de asta sunt, de fapt, atat de rare persoanele din aceasta categorie. Sunt sanse mici ca genele sa fie in combinatia perfecta pentru a obtine acest rezultat.

loading...