Misterul din Rusia care a starnit o serie de legende de-a lungul timpului. Se spunea ca in acest loc s-a descoperit, de fapt, poarta catre Iad. Alte legende povestesc ca aici ar fi intrarea spre alte dimensiuni. Putini oameni au avut idee ce s-a intamplat, de fapt, cu cea mai adanca groapa din lume. A intrat inclusiv in Cartea Recordurilor. Forajul Kola, caci despre el este vorba, are 12.000 de metri adancime. Aceasta groapa bizara este cea mai profunda groapa sapata vreodata de om in scoarta terestra.

Misterul din Rusia. Ce s-a intamplat cu cea mai adanca groapa din lume

Forajul din Rusia a servit initial unor cercetari stiintifice realizate de URSS. Oamenii de stiinta de la acea vreme voiau sa exploreze cat mai profund scoarta terestra, conform adevarul.ro. Primele sapaturi au inceput pe 24 mai 1970, in peninsula Kola. S-au folosit instrumente sovietice de foraj si s-au sapat, de fapt, mai multe gropi pornind de la una principala. Cea mai adanca, numita SG-4, a fost terminata in 1989. Rusii au reusit sa ajunga la 12.261 metri adancime in scoarta terestra.

Misterul din Rusia. Cea mai adanca groapa din lume i-a uluit pe cercetatori

Misterul din Rusia. In cadrul acestui proiect stiintific, s-au efectuat numeroase studii geofizice extinse. Printre acestea s-au numarat: discontinuitatile seismice si regimul termic in scoarta Pamantului; compozitia fizica si chimica a scoartei adanci si tranzitia de la scoarta superioara la cea inferioara, geofizica litosferica si crearea si imbunatatirea resurselor pentru studiu geofizic avansat.

Misterul din Rusia. La 6 kilometri sub suprafata Terrei au fost gasite fosile microscopice de plancton. O alta descoperire care i-a uimit pe oamenii de stiinta a fost o cantitate mare de hidrogen gazos. Noroiul care curgea din groapa a fost descris drept „clocotind” de hidrogen. Statele Unite ale Americii au pornit un proiect asemanator. L-au numit Project Mohole si era menit sa penetreze sub scoarta fina de sub Oceanul Pacific, langa Mexic. Dupa forajul initial insa, proiectul a fost abandonat in 1966 din cauza lipsei de fonduri. Multi se intreaba ce s-ar mai fi gasit in Pamant, dar misterul ramane nerezolvat, atat pentru rusi, cat si pentru americani.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here