Legenda gargaritei. Aceasta insecta adorabila este simbolul norocului in numeroase legende si superstitii din intreaga lume. Putini stiu insa ce reprezinta, de fapt, punctele negre de pe spate. Care este semnificatia lor? Gargarita a nascut o multime de povesti de-a lungul timpului/

Legenda gargaritei. Ce reprezinta, de fapt, punctele negre de pe spate

O legenda care dateaza din Evul Mediu spune ca taranii ajunsesera in pragul disperarii din cauza pagubelor colosale. provocate de afide. Acesti paduchi mancau frunzele grânelor de pe ogoarele lor, conform diane.ro. In cele din urma, i-au cerut ajutorul Sfintei Fecioare Maria. Maica Domnului le-a auzit rugaciunea fierbinte. A trimis pe pamant mii de gargarite ce au distrus afidele. Astfel, soarta taranilor s-a intors si au avut parte de roade bogate.

Legenda gargaritei. Si in istoria recenta fermierii au ajuns sa numeasca buburuzele „gandaceii Doamnei noastre” („Beetles of Our Lady”). Aceasta denumire a dus cu timpul catre cea din prezent in limba engleza: „ladybug” („gandacul Doamnei”). Se pare ca tot in perioada medievala, crestinii europeni credeau ca punctele negre de pe spatele gargaritei reprezentau cele „sapte dureri ale Fecioarei Maria,” sau, din contra, cele „sapte bucurii ale Fecioarei Maria”.

Traditii si superstitii despre gargarita

Gargarita simbolizeaza norocul in viata, dar si mesagerul iubirii. Atat in cultura romaneasca, cat si in Belgia sau Marea Britanie se spune ca femeia nemaritata care gaseste o gargarita se va casatori. O superstitie asiatica spune ca daca prinzi o gargarita si apoi o eliberezi, ea va zbura direct catre persoana iubita de tine. Apoi ii va sopti in ureche numele tau, convingand-o sa vina in graba la tine. In Norvegia, legenda gargaritei spune ca daca un barbat si o femeie zaresc in aceeasi clipa o gargarita, se vor indragosti.

Conform altor legende populare, se pare ca gargarita ar aduce noroc si bunastare copiilor. De aceea s-ar si atasa atat de des de hainutele lor. Cu toate ca este mica, buburuza, cum mai este numita, se apara cu succes de pradatori. De aceea a devenit un simbol al victoriei binelui asupra raului.

loading...