Evaluarea Nationala este un adevarat test al nervilor pentru unii candidati. In anii trecuti, elevii care au depus contestatii au avut parte de adevarate rasturnari de situatii, semn ca se strecoara destul de multe greseli in corectarea lucrarilor de examen.

Potrivit Ministerului Educatiei, dupa sesiunea de Evaluare Nationala din acest an au fost depuse 15.275 de contestatii.

La proba scrisa de Limba si literatura romana au fost depuse 9.030, la Matematica 5.991, iar la Limba si literatura materna 254 de contestatii.

“15.275 de contestatii au fost depuse dupa afisarea primelor rezultate obtinute de candidatii prezenti la probele din sesiunea curenta a Evaluarii Nationale a elevilor de clasa a VIII-a. Numarul contestatiilor este mai mic decat in ultimii doi ani: in 2019 au fost depuse 21.509 contestatii, iar în 2018 – 23.761”, potrivit Ministerului Educatiei.

Mai mult, cele mai multe contestatii au fost depuse in Bucuresti – 2.861 si in judetele Constanta -806, Dolj – 730 si Prahova – 710, iar cele mai putine – sub 100 de contestatii – in judetele Tulcea – 76 si Satu Mare – 85.

Initial fost notata cu 5,90, dar dupa contestatie a primit 9,20

O eleva din Suceava a avut parte de o adevarata rasturnare de situatie in sesiunea de Evaluare Nationala 2019 (anul trecut). Initial, rezultatele partiale i-au adus elevei nota 5,90 la proba de Limba romana si nota 8,60 la Matematica.

Potrivit monitorulsv.ro, adolescenta a depus atunci contestatie fiind nemultumita de evaluarea facuta de profesorii corectori de la Limba romana.

Astfel, dupa solutionarea contestatiilor, nota de 5,90 a urcat pana la 9,20, iar media finala i-a fost ridicata la 8,90.

Un alt caz este al unui elev din Suceava care a fost notat la proba de Matematica din cadrul Evaluarii Nationale 2019 cu 4,35 la Matematica. A depus contestatie si a primit inca trei puncte, ajungand la 7,35, noteaza aceeasi sursa.

Ce spune legea

Potrivit metodologiei, in situatia in care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o alta comisie, formata din profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat initial lucrarile in centrul de contestatii.

Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectand cu strictete baremul de evaluare si de notare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de a treia comisie este nota care va fi acordata de comisia de contestatii.

loading...