Orasul negru de fum. Asa este cunoscut acest loc parca blestemat din Romania. Detine un record negativ, fiind al doilea cel mai poluat oras din Europa. Singurul care l-a depasit este dezastrul de la Cernobil. Traim intr-o era in care poluarea reprezinta o problema majora. Tot mai multe tari si mai multe companii pledeaza pentru reducerea poluarii. Din pacate insa, Romania mai are mult de lucru la acest capitol.

Orasul negru de fum din Romania. Care este al doilea cel mai poluat oras din Europa

Cu toate ca suntem in anul 2020, urmele lasate de industrializarea tarii in secolul trecut lasa inca urme adanci. A ocupat ani buni primele pozitii din topul celor mai poluate orase din Europa, dupa Cernobil, anunta Historia, potrivit celor de la editiadedimineata.ro. Recordul negativ a fost cauzat de acumularile toxice din aer, produse de cele doua uzine infiintate aici. Orasul negru de fum. Asa mai este cunoscut Copsa Mica.

Asa arata, de fapt, negrul de fum. Sursa foto: wikipedia

Istoricul Ioan Gabor, autorul lucrarii “Copsa Mica – Istoria industriala”, povestea: „In 1911-1912 s-au făcut primele sondari si primele trei sonde. In 1935, Sibiul cere ca sa se racordeze. Au venit americanii si au forat cu o foreza orizontala. Pana la urma, totusi, nu au reusit sa reduca si s-au gandit si au propus sa ia un proces de producere a negrului de fum pe gaz de tip canale. Si aceasta e prima fabrica de producere a negrului de fum”, potrivit Historia.

Record negativ in Romania

In 1933, are loc un dezastru pentru natura inconjuratoare, dar si pentru locuitorii din zona. S-a declansat un incendiu care a durat 7 ani si care a avut efecte devastatoare. Insa, nici perioada comunista nu a fost de folos. Din disperarea de a face economie in uzinele din orasul negru de fum, autoritatile au renuntat la masurile menite sa protejeze mediul, dar si oamenii.

Incendiul care a durat 7 ani a avut efecte devastatoare asupra mediului. Sursa foto: adevarul.ro

„Din anii 1978-’79, statul roman a inceput sa marească planul de productie, cum era pe atunci. Nu au mai dat bani sa se cumpere saci si instalatie de filtrare, si instalatiile de desprafuire nu au mai putut sa faca fata. Calitatea materiei prime a fost mult mai slaba. La Carbosin s-au folosit niste carburi, niste reziduri petroliere si astea se depuneau pe saci, se aprindeau sacii, ardeau si statul nu a mai dat bani. Adica, trebuia un set de saci la negru de fum – un set de saci era 220.000 de dolari si nu s-au mai dat. A fost o poluare mare de tot”, povesteste Ioan Gabor despre orasul negru de fum, pentru sursa citata anterior.

loading...