Romania este o tara cu o istorie bogata. De-a lungul timpului, pe aici au trecut numeroase popoare cu o cultura vasta, care au lasat urme. Chiar zi in ziua de astazi, cu toata tehnologia disponibila, inca mai gasim vestigii ale trecutului. Comoara ascunsa din Romania este o sintagma care se aplica multor cazuri in care, oameni obisnuiti sau specialisti, au scos la iveala niste obiecte care au intrat in istorie. Unele dintre ele au o valoare inestimabila. Astazi, va dezvaluim detalii incredibile despre cazul unui om obisnuit, a carui viata s-a schimbat peste noapte.

Comoara ascunsa din Romania. Ce tezaur a descoperit un cioban din Alba, din intamplare

Conform celor de la adevarul.ro, un cioban din Stremt, judetul Alba, a descoperit un tezaur fabulos. In anul 1951, a dat din greseala peste 216 monede romane, din argint. Locul in care a fost facuta descoperirea istorica se afla in munti. Mai exact, pe versantul de est al Magurii Geomalului. Ioan Stoica, in varsta de doar 15 ani, cobora cu oile spre sat, cand a vazut intr-o rapa un obiect stralucitor. Atunci cand a cautat mai atent, si-a dat seama ca a gasit, de fapt, un vas plin cu bani.

Bucuros, baiatul si-a oprit o parte din monede, apoi a impartit prin sat restul. Dupa ce angajatii muzeului din Alba Iulia au aflat ce s-a intamplat, l-au cautat si au reusit sa recupereze tezaurul.

Comoara ascunsa din Romania i-a uluit pe specialisti. Iata ce au aflat acestia: tezaurul de la Geomal a fost ascuns in timpul imparatului Gordian III. Acesta cuprinde 216 monede, care „se întind” in timp peste 50 de ani. Acel interval temporal cuprinde domnia a peste 12 imparati romani. Intreaga comoara cantareste in total 684,83 grame, iar greutatea medie a unei piese este de 3,17 grame.

In general, monedele tezaurului s-au conservat bine, avand in vedere ca au stat ingropate in pamant mai bine de 1700 de ani. Acum, tezaurul de monede imperiale de la Geomal face parte din inventarul Muzeului Unirii din Alba Iulia, alaturi de multe alte piese descoperite pe raza comunei Stremt.

loading...